Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kartografické výstavy na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kartografické výstavy na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 356

​15.1.2016 • V budově Univerzity obrany Kounicova 44 byly ve čtvrtek zahájeny dvě kartografické výstavy. První nese název Československo a Česko na mapových pohlednicích. Druhou zahájenou výstavu autoři nazvali Hospodářské mapy Československa nebo jejich části zpracované učitelem a kartografem Janem Přibylou.

Výstavy připravilo Sdružení přátel vojenské zeměpisné a povětrnostní služby a záštitu nad nimi převzal děkan Fakulty vojenských technologií UO plukovník Libor Dražan, jehož jménem na vernisáži vystoupil vedoucí Katedry vojenské geografie a meteorologie FVT plukovník Vladimír Kovařík. „Nedávno byly na chodbách tohoto traktu budovy zavěšeny historické mapy, a já doufám, že slabost, kterou k těmto dokumentům chováme my, se přenese i na studenty a akademiky jiných odborností," svěřil se plukovník Kovařík se svým přáním hostům vernisáže, z nichž mnozí dříve na UO studovali nebo pracovali. Mezi nimi byl i plukovník Jan Marša, ředitel Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

Vystavené mapy a pohlednice pocházejí ze soukromých sbírek Tomáše Grima z pražského Zeměměřičského úřadu. „Mapové pohlednice se měly stát prostředkem propagace samostatného Československa, a proto se těšily velké podpoře také u Tomáše Garriqua Masaryka. První se objevily v roce 1915 a ukazovaly představu o budoucím územním rozsahu nového státu.  Na jedné z nich například vidíme výběžek u Bratislavy. Jde o zárodek tehdy zvažovaného koridoru, kterým mělo být Československo spojeno s Jadranem," osvětlil okolnosti vzniku tradice mapových pohlednic Tomáš Grim.

Výstava Československo a Česko na mapových pohlednicích proběhla již dvanáctkrát na různých místech v ČR. Premiéru měla v Senátu Parlamentu ČR v roce 2014 pod patronací předsedy Senátu Milana Štecha.

Obě výstavy jsou ve foyeru univerzitní budovy přístupné zdarma až do 12. února.


Ke stažení: Plakát



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa