Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na praktickou stáž do Anglie s programem Erasmus+

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Na praktickou stáž do Anglie s programem Erasmus+

Počet shlédnutí: 313

​​4.1.2016 • Vyjet na několikaměsíční praktickou stáž do zahraničí je jedinečná příležitost. Nejen, že poznáte nová místa, lidi a kulturu, ale především je velkým přínosem pro vás samotné. Zdokonalíte se v jazyce, potkáte se s předními odborníky a rozšíříte si obzory ve svém oboru. Vrátíte se s trochu vyšším sebevědomím (já jsem to zvládla!) a pár kamarády navíc. Když se vám tohle všechno povede ještě v rámci studia a s  finanční podporou, bez které byste vyjeli jen stěží, je to dvojitá výhra. Já jsem tak učinila prostřednictvím Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity Obrany a díky programu Erasmus plus vyrazila na 5 měsíců do zahraničí.

Při výběru země, kde bych stáž mohla absolvovat, padla volba na Velkou Británii. Poblíž světoznámého Oxfordu se nachází výzkumný kampus, v rámci kterého působí vědecká skupina Christopha Badieho, která se zabývá obdobnou problematikou jako má domovská katedra radiobiologie na FVZ UO. V rámci radiobiologického výzkumu hledá a testuje nové biologické ukazatele, s jejichž pomocí je možné například v případě jaderné havárie zpětně stanovit, jak velkou dávkou ionizujícího záření byl člověk ozářen a jakou léčbu by měl podstoupit.

Mým cílem bylo naučit se laboratorní techniky založené na množení konkrétního úseku DNA (kvantitativní polymerázová řetězová reakce – qPCR; digitální polymerázová řetězová reakce - ddPCR), které tento vědecký tým při své práci využívá. Musím uznat, že jsem se během stáže naučila více, než jsem čekala. Nejen, že jsem schopna sama reakci provést, ale také si mohu vytvořit vlastní design qPCR, následně reakci zvalidovat a zhodnotit efektivitu dané reakce, což ne každý, kdo rutinně používá metodu qPCR, umí. Nyní po návratu do Čech nastává druhá fáze celé stáže, a to zavedení metod mezi standardní techniky používané na katedře radiobiologie. Jak už to tak bývá, při zavádění nové metody se vždy naskytnou nečekané problémy či nesrovnalosti, a proto je téměř k nezaplacení možnost kdykoliv se obrátit na nové přátele a kolegy z Velké Británie, kteří vždy rádi pomohou.

Pro ty, kteří zvažují zahraniční stáž, bych ráda připojila pár rad a doporučení. Určitě to stojí za to! Je třeba však počítat s tím, že stipendium obdržené od programu Erasmus plus má sloužit jako část vašeho rozpočtu a nepokryje všechny životní náklady. Proto je třeba mít připravenou finanční rezervu. Pečlivě zvažte, která instituce pro vás bude nejvhodnější. Já osobně bych doporučila spíše univerzitu, přece jen tam potkáte více studentů a stážistů, kteří na tom jsou podobně jako vy a budete mít s kým trávit volný čas. V neposlední řadě je dobré zařídit si před odjezdem mezinárodní průkaz studenta ISIC. Slevy na dopravu, vstupy do památek a v obchodech se vždy hodí.

Na závěr bych ráda poděkovala paní proděkance a současně Erasmus koordinátorce kpt. Mgr. Lence Zárybnické, Ph.D. za veškeré úsilí a čas tomuto věnovaný a svému vedoucímu pplk. doc. PharmDr. Aleši Tichému, Ph.D., bez něhož by se tato stáž neuskutečnila.

Autor: Kamila Ďurišová​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa