Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
SEBEOBRANA na Fakultě vojenského zdravotnictví

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

SEBEOBRANA na Fakultě vojenského zdravotnictví

Počet shlédnutí: 1970

​​21.12.2015 • O víkendu 12. a 13. prosince se uskutečnily v prostorách Fakulty vojenského zdravotnictví hned tři zajímavé akce. Jednalo se o blok přednášek a praktických ukázek na téma „SEBEOBRANA" , které byly pořádány studentskou organizací Unie studentů a přátel Fakulty vojenského zdravotnictví. Akce by se ovšem neobešla bez podpory Fakulty vojenského zdravotnictví a kolegů ze spřáteleného pracoviště Vojenské střední školy a vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Celý víkend se nesl v duchu hesla „Docendo discimus" neboli , volně přeloženo,  „Učíce jiné, učíme sami sebe" neboli, v praxi provedeno, si  studenti téměř vše připravili a zorganizovali sami.

Sobota odstartovala konferencí na téma „Sebeobrana a právo". Do problematiky se všechny zúčastněné snažili zasvětit nadporučík Tomáš Kučera (FVZ UO) a JUDr. Jindřich Janouch (FVZ UO). Po skončení následovala živá diskuze, při které se ukázalo, jak podnětné toto téma je. Odpoledne pokračovalo neméně zajímavým seminářem „Sebeobrana", který byl veden instruktory systému Musado MCS ze 4. Armádního klubu rotmistr Matěj Jahoda a rotmistryně Tereza Pokorná.  Tento koncept boje na blízko je základním pilířem speciální tělesné přípravy v AČR. Odehrával se v tělocvičně FVZ UO a všichni, kdo se na tuto akci přihlásili, si mohli vše osobně vyzkoušet.  Sobotní program byl zakončen diskuzí nad zážitky z celého dne v příjemném prostředí studentského AC klubu.

Neděle se nesla v duchu první pomoci. Blok přednášek následovaných praktickou částí se zabýval zejména vojenskou problematikou „První pomoc v boji". Jednotlivé části, které byly zaměřeny na koncept TCCC (Tactical Combat Casualty Care) - CUF (Care Under Fire), TFC (Tactical Field Care), Casevac a Medevac, byly probrány během dopoledních teoretických přednášek.  Se svými zkušenostmi se s ostatními podělil kapitán Jaroslav Žďára z  katedry organizace vojenského zdravotnictví a managementu FVZ UO či  Bc. Michal Motyčka, který je organizátorem soutěže v poskytování první pomoci v bojových podmínkách „MedCup". Odpolední program byl věnován ukázce modelové situace TCCC, na kterou navazovala samotná praktická část. Ta byla připravena tak, aby si všichni zúčastnění měli možnost vyzkoušet volnou formou znalosti, které nabyli během dopoledne.

Víkendové semináře nebyly přístupné pouze pro vojáky z povolání, ale i pro širokou veřejnost. Není tedy divu, že spektrum posluchačů bylo tvořeno z řad studentů, ať už vojenského studia nebo civilního, profesionálních záchranářů, příslušníků vojenských útvarů či naprostých laiků, armádou i zdravotnictvím nepolíbených.

Na závěr je důležité zmínit, že se nejednalo o certifikované semináře. Veškerý víkendový program byl postaven na snaze organizátorů předat posluchačům své zkušenosti, něco nového a snad i zajímavého. Vše bylo postaveno na studentech, kteří oslovili odborníky z daných oblastí a za jejich vstřícný přístup a dobrovolnou účast jim patří velký dík. Akce se zúčastnil nad očekávání velký počet lidí (přes 250 osob), a tak nebylo snadné se s takovým zájmem vypořádat. Neslo to s sebou samozřejmě nemálo problémů, avšak všichni pořadatelé ze sebe vydali maximum. Největší zásluhy patří desátníku Jiřímu Némovi, který s tímto nápadem přišel, a proto si na závěr dovoluji poděkovat jemu i jeho týmu organizátorů.



Autor: Šárka Odložilová, Jiří Kotek, foto: FVZ USP z.s.

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa