Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bezpečnost města, řešení mimořádných událostí a prohlídky stálých tlakově odolných krytů ve Zlíně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Bezpečnost města, řešení mimořádných událostí a prohlídky stálých tlakově odolných krytů ve Zlíně

Počet shlédnutí: 781

​​16.12.2015 • Dne 8. prosince 2014 se konaly odborné přednášky a ukázky pro studenty druhého ročníku bakalářského studijního programu Bezpečnostní management a prvního ročníku navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnostní management na Městské policii ve Zlíně a prohlídky stálých tlakově odolných krytů. Odborná výuka navazuje na aktivity realizované v rámci projektu Evropského strukturálního fondu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu" (CZ. 1.07/2.2.00/15.0070), který probíhal v letech 2011 až 2013. 

Odborná výuka byla zahájena vedoucím oddělení krizového řízení a obrany panem Ing. Václavem Kostelníkem, CSc., který studenty seznámil s organizací krizového řízení na území obce s rozšířenou působností Zlín. 

 
 

Následovala přednáška ředitele Městské policie Zlín pana Ing. Milana Kladníčka, který prezentoval úkoly městské policie. Pro studenty byla připravena praktická ukázka městského kamerového dohlížecího systému a informačních a komunikačních technologií využívaných městskou policii. Dále byl studentům prezentován Událostní informační systém (UIS), který slouží k zajištění okamžitého přehledu o řešených situacích i hlídkách v terénu, audiovizuálnímu přenosu z daného místa přímo do stálého operačního centra. Údaje do UIS shromažďují všichni strážníci, kteří jsou právě ve službě. Zjištěná data jsou prostřednictvím mobilních terminálů přenášena v režimu on-line na centrální server. Odtud jsou ihned dostupná pro další zpracování ze stacionárních počítačů i z dalších mobilních zařízení. Součástí přenášených dat jsou také GPS souřadnice či fotografie.

 
 

Další pracoviště, které studenti navštívili, byl stálý tlakově odolný kryt s kapacitou necelých 1000 osob, který má v současnosti dvouúčelové využití, protože část krytu je využívána jako podzemní garáže. Druhým stálým tlakově odolným krytem, který měli možnost studenti navštívit, byl kryt v Baťově mrakodrapu nazývaném „jednadvacítka", který je sídlem Zlínského kraje a Finančního úřadu pro Zlínský kraj. Kryt slouží jako záložní chráněné pracoviště Krizového štábu Zlínského kraje, a v současné době jsou zde pořádány schůzky zástupců veřejné správy týkající se řešení situace po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Na pracovišti byly prezentovány ukázky nástražných systémů sloužící k nácviku krizové připravenosti objektu.

Realizované přednášky a ukázky navazují na aktivity projektu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu", jehož cílem bylo implementovat inovace v oblasti vzdělávání a přípravy odborníků na bezpečnost státu. 


PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM  

A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. 

 ​

 


Autor: Hana Malachová, Kamil Halouzka​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa