Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studentka UO zvítězila v soutěži České nukleární společnosti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studentka UO zvítězila v soutěži České nukleární společnosti

Počet shlédnutí: 557

​​9.12.2015 • Inženýrka Lucie Fišerová, doktorandka na Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO, získala první místo v soutěži diplomových prací v rámci 15. Mikulášského setkání Mladé generace České nukleární společnosti. Setkání se ve dnech 2. až 4. prosince uskutečnilo na půdě Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně a zástupci Univerzity obrany se ho zúčastnili vůbec poprvé. 

Organizátoři ocenili diplomovou práci, kterou Ing. Lucie Fišerová pod vedením kapitána Ing. Jiřího Jandy, Ph.D. vypracovala na téma Charakterizace nově vyvinutých CdTe detektorů a porovnání jejich vlastností se scintilačními a polovodičovými detektory. „Práce řeší v současnosti velmi aktuální téma polovodičových speciálních detektorů, které jsou do budoucna perspektivní nejenom na poli vědeckém, ale například i v oblasti nukleární medicíny," uvádí Lucie Fišerová důvody, které ji vedly k volbě oblasti, v níž hodlá dále bádat: „Vzhledem k pozitivním výsledkům, které byly později také publikovány v časopise Nuclear Technology and Radiation Protection, bude mé další studium zaměřeno na nové směry a možnosti v oblasti detekce neutronů."

„Ocenění práce prvním místem v konkurenci škol jako je VUT v Brně, ČVUT Praha, ZČU Plzeň aj. dokládá jednak kvalitu studentů působících na Univerzitě obrany, náročnost studia, relevantnost získávaných poznatků a jejich využití v praxi ale v neposlední řadě také i vyspělou instrumentální techniku použitelnou při zpracování závěrečných prací," hodnotí úspěch Lucie Fišerové kapitán Jiří Janda z Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO.

Mladá generace České nukleární společnosti (Czech Young Generation) byla založena v roce 1997 a snaží se o získávání a vzdělávání mladých inženýrů, techniků a ostatního kvalifikovaného personálu pro práci v oblastech využívání jaderné technologie, ať už se jedná o školy a univerzity nebo o jaderný průmysl samotný. Mikulášská setkání slouží od roku 2001 k prezentaci nejlepších diplomových prací v jaderných oborech. Od roku 2011 se na oceňování studentských prací podílí společně s ČNS i Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s. a soutěž se rozrostla o další dvě kategorie, o práce bakalářské a doktorské.



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa