Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na vojenské vysoké škole jednali rektoři o financování školství a novele zákona

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na vojenské vysoké škole jednali rektoři o financování školství a novele zákona

Počet shlédnutí: 600

​4.12.2015 • Po sedmi letech se na půdě Univerzity obrany uskutečnilo zasedání České konference rektorů. Více než čtyři desítky zástupců veřejných, státních a soukromých vysokých škol se v rámci 133. zasedání Pléna ČKR sešly v prostorách klubu UO v Šumavské ulici v Brně.

Zástupci českých vysokých škol významnou část svého zasedání věnovali stanovisku k novele vysokoškolského zákona, jehož třetí čtení v Poslanecké sněmovně se připravuje. Velkou pozornost vzbuzuje otázka jmenování profesorů. „Nechceme revoluci, ale evoluci," zhodnotil předseda ČKR profesor Tomáš Zima rozhodnutí podpořit ten poslanecký návrh, který po šedesátidenní nečinnosti prezidenta při jmenování nových profesorů předpokládá automatické udělení titulu. Naopak za revoluční změnu je považován přesun jmenování směrem k vysokým školám nebo na ministra vlády ČR.

​Rektoři se také zabývali výpadkem financování vysokého školství v příštím roce z operačních fondů a ze státního rozpočtu, které v druhém uvedeném případě dosahuje výše 1.3 miliardy korun. O těchto otázkách mohli diskutovat s přítomným náměstkem ministryně školství pro operační programy Václavem Velčovským a jeho kolegou náměstkem pro vysoké školství, vědu a výzkum Robertem Plagou.

Zasedání předsednictva, obou komor a nakonec Pléna ČKR organizačně zajistila jediná vojenská vysoká škola v ČR. „Jde o doklad toho, že Univerzita obrany je integrální součástí českého vysokého školství," zhodnotil rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl podíl školy na jednání vrcholného vysokoškolského orgánu.


Autor: Viktor Sliva​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa