Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezentace příslušníků IZS ke geografickému zabezpečení

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Prezentace příslušníků IZS ke geografickému zabezpečení

Počet shlédnutí: 296

​4.12.2015 • Geografické zabezpečení jednotek AČR a koaličních partnerů je jednou ze standardních činností vojenského geografa a studenti oboru vojenská geografie a meteorologie jsou na tyto úkoly v rámci studia připravováni. V krizových situacích však vojenští geografové pomáhají mimojiné také se zabezpečením složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Aby studenti měli možnost získat konkrétní představu o úkolech a činnostech složek IZS, při kterých jsou využívána geografická data, byl na katedře vojenské geografie a meteorologie uspořádán blok přednášek k této problematice.

V rámci tohoto zaměstnání příslušníci Generálního ředitelství HZS ČR, Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a HZS Jihomoravského kraje představili studentům danou problematiku. V rámci úvodní přednášky byl prezentován způsob pojetí geografické podpory v rámci HZS, kde a při jakých situacích jsou využívány nástroje geografických informačních systémů (GIS) a geografická data. Další přednášky byly věnovány centrálnímu datovému skladu, způsobu získávání geografických dat, jejich úpravám pro potřeby HZS a krizového řízení a plánování, aktualizaci geografických databází a představení nového mobilního mapového klienta pro práci s geografickými daty v terénu při řešení krizových situací. 

Poslední část zaměstnání byla věnována ukázkám výstupů z již řešených situací a představení atlasu rizik. Zaměstnání bylo pro studenty, kteří již za několik měsíců nastoupí do praxe, doplněním vojenské problematiky o nové pohledy na obdobně řešené úkoly. Kromě studentů oboru vojenská geografie a meteorologie fakulty vojenských technologií se akce zúčastnilo rovněž několik studentů fakulty vojenského leadershipu.​



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa