Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezentace, ukázky, přihlášky – den otevřených dveří na UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prezentace, ukázky, přihlášky – den otevřených dveří na UO

Počet shlédnutí: 217

​​​​​3.12.2015 • Stovky případných i rozhodnutých zájemců o studium na jediné vojenské vysoké škole v České republice navštívilo první den otevřených dveří Univerzity obrany v tomto akademickém roce. Brána kasáren Šumavská byla pro návštěvníky, kteří se podle registračních značek vozidel sjeli z většiny českých a moravských krajů, otevřena celé čtvrteční dopoledne. Někteří z nich využili příležitost, přímo podali přihlášku ke studiu a zahájili úkony nutné k nástupu do služebního poměru vojáka z povolání. 

„Myslím, že by to mohlo být to pravé ořechové," shrnuje důvody k podání přihlášky letošní maturant Tomáš. Jeho bydliště Čáslav hodně napovídá, jaká je jeho první volba studijního modulu - pilot. „Pokud by tato varianta nevyšla, pak bych volil jinou odbornost, která souvisí s leteckým provozem nebo leteckou technikou," popisuje Tomáš své plány. Třebaže se v nových pětiletých studijních programech rozřazuje do jednotlivých specializací ve většině případů až po šestém semestru, letošní zájemci o studium mohou nově uvést svou preferenci, k níž bude při splnění všech požadavků přihlédnuto.

Marek Sedlář z Vracova na Hodonínsku navštívil den otevřených dveří spolu se svým otcem a informace z internetových stránek univerzity si doplnili na prezentaci Fakulty vojenského leadershipu. „Prakticky je rozhodnuto," shoduje se otec se synem, který prozrazuje i preferovanou specializaci: „Chtěl bych studovat modul vševojskový velitel." K rozhodnutí o studiu na vojenské vysoké škole ho vedly jistota budoucího zaměstnání v kariéře důstojníka, finanční zabezpečení již během studia a také zájem o uvedený obor.

„Je tu nějaký zájemce o studium zbraní a munice?" ptá se skupiny návštěvníků balistické laboratoře podplukovník Roman Vítek z příslušné katedry Fakulty vojenských technologií. Jednoho z mladých mužů, který se hlásí, pak pověří odpálením náboje, na němž demonstruje moderní vybavení pracoviště, kde praktické poznatky pro své odborné práce získávají studenti a kde svůj výzkum provádějí vědečtí pracovníci univerzity i zájemci z firemní sféry. Nyní zde například vrcholí projekt vývoje nové munice pro ozbrojený doprovod na palubách letadel. 

Tradiční a vyhledávanou součástí Dne otevřených dveří je ukázka bojového systému MUSADO a činnosti taktické skupiny COMMANDOS. Poté, co její členové osvobodí z rukou fiktivních teroristů vybranou dívku z publika, postaví se studenti do řady a návštěvníkům ukazují cedulky, které dohromady tvoří název skupiny. Na pokyn docenta Zdeňka Flasara, který ukázku vedl, studenti cedule obracejí a ukazují jejich rub s názvy jednotlivých předmětů, které se na škole vyučují a které podobně jako na jiných školách tvoří jádro studia. Tak je návštěvníkům zřejmé, že výběrový bojový výcvik tvoří sice atraktivní, ale ne hlavní náplň činnosti studentů Univerzity obrany.

Autor: Viktor Sliva​ 



​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa