Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Účast studentů UO na vědecké konferenci na Slovensku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Účast studentů UO na vědecké konferenci na Slovensku

Počet shlédnutí: 1491

​1.12.2015 • Studentská tvůrčí činnost je významná součást vzdělávacího procesu s cílem vést studenty k samostatné tvůrčí činnosti. Nejlepší studenti měli možnost reprezentovat Univerzitu obrany ve Slovenské republice na Fakultě speciální techniky Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně.

Děkan Fakulty speciální techniky vyhlásil v akademickém roce 2015/2016 fakultní kolo soutěže o nejlepší studentskou vědeckou a odbornou práci v rámci STČ ve vědecké a odborné problematice. Celkem se studentské konference zúčastnilo 14 studentů ze Slovenské a České republiky, konkrétně z Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně a Univerzity obrany v Brně. Akademie ozbrojených sil Slovenské republiky v Liptovském Mikuláši v letošním roce žádné studenty do soutěže nevyslala. 

Soutěžní práce byly zaměřeny zejména do oblastí speciální strojírenské techniky a zbraní, munice a raket, výstroje a výzbroje vojáka v budoucnosti, a obranné standardizace, kodifikace a státní ověřování kvality výrobků a služeb na účely obrany. Za Univerzitu obrany se zúčastnili Bc. Vojtěch Bárta, Bc. Marek Brychta, rotný David Vašek a rotný Mgr. Bc. Miroslav Hovorka z Fakulty vojenských technologií. V komisi pracovali – předseda Ing. Ivan Kopecký z TnUAD Trenčín a členové doc. Miroslav Janošek z UO Brno, doc. Peter Lipták, Ing. Ľudmila Timárová, Ing. Marek Keliar a Ing. Alena Breznická, všichni z TnUAD v Trenčíně.

Při zahájení vědecké konference studentů Ivan Kopecký vyzdvihl zejména počet soutěžících studentů a kladně zhodnotil mezinárodní účast. Komise poté hodnotila kvalitu, odbornou úroveň a výsledky, ke kterým jednotliví studenti dospěli. Dalšími kritérii hodnocení byl přínos pro rozvoj studijního oboru, aktuálnost pro civilní, vojenskou a celospolečenskou praxi, úroveň prezentace a prezentovaných znalostí z řešené problematiky. Komise hodnotila i přesvědčivost jednotlivých vystupujících, schopnost argumentace a obhajoby svých názorů a zjištěných poznatků. 

Nejlepší práce prezentované na konferenci byly vyhodnoceny následovně:

1.   místo Bc. Jakub Krchňavý se soutěžní prací „Návrh kolopásového vozidla s hybridným pohonom" – TnUAD Trenčín

1.   místo Bc. Ivan Binka se soutěžní prací „Ideový návrh mobilnej kontajnerovej čističky vody" – TnUAD Trenčín

2.   místo rotný Mgr. Bc. Miroslav Hovorka se soutěžní prací „Možnosti použití MFD v boji" - UO Brno

2.   místo rotný David Vašek se soutěžní prací „Analýza problematiky vystřelovacích sedadel" - UO Brno

3.   místo Bc. Dalibor Steinhauser se soutěžní prací „Návrh vizuálnej pomôcky pre výučbu konštrukcie dvojtaktných motorov" – TnUAD Trenčín

3.   místo Bc. Jakub Žilík se soutěžní prací „Ideový návrh študentského športového automobilu" –TnUAD Trenčín

Podle vyjádření členů komise i v letošním roce se potvrdila u většiny soutěžících velmi dobrá úroveň předložených prací a rovněž schopnost talentovaných studentů efektivně přispívat k celkovému rozvoji oblasti vědy a výzkumu na fakultě. Účast v soutěži rovněž  umožnila studentům získat další zkušenosti, které mohou využít při obhajobách svých bakalářských a magisterských prací. Získané poznatky mohou být inspirativní a motivující pro jejich další samostatnou tvůrčí práci.



Autor: Miroslav Janošek, foto:Alena Breznická​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa