Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Uctění událostí 17. listopadu a předání Ceny Jana Opletala 2015

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Uctění událostí 17. listopadu a předání Ceny Jana Opletala 2015

Počet shlédnutí: 543

​​20.11.2015 • V rámci oslav Mezinárodního dne studentstva se v úterý 17. listopadu zúčastnili studenti Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, jako zástupci studentů Univerzity obrany, několika významných pietních aktů v Praze. Hlavním vyvrcholením oslav bylo předávání nejvyššího studentského ocenění v ČR, Cena Jana Opletala. 

Důstojný vzpomínkový akt, který započal u Hlávkovy koleje v Praze, pokračoval v Žitné ulici u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka. Zde jsme měli příležitost položit vzpomínkové věnce a společně si připomenout historický význam osobností, jejichž jména jsou spojena s tragickými událostmi z let 1939 a 1989. Mezi řadu hostů, kteří se zúčastnili tohoto pietního aktu, patřili mimo jiné i rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš ZIMA, dále pamětník událostí z roku 1939 PhDr. Vojmír Srdečný a rektor Univerzity Obrany brigádní generál Bohuslav PŘIKRYL, který nad celou akcí převzal osobní záštitu.

Oslavy vyvrcholily večerním předáním Ceny Jana Opletala, která je udělována národní reprezentací studentů - Studentskou komorou Rady vysokých škol. Záštitu nad touto slavnostní událostí převzal předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka. Pozvání přijali, mimo jiných, i předseda Rady vysokých škol docent Jakub FISCHER, místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej BABIŠ, či policejní prezident brigádní generál Tomáš TUHÝ. Z devíti podaných nominací, mezi kterými členové Výboru Ceny vybírali jedinou, zvítězili naši kolegové ze státní vysoké školy Policejní akademie České republiky v Praze. Laureáty Ceny Jana Opletala 2015 se stali úřadující rektor Lukáš SALAČ, čerstvý absolvent Lukáš MIKLAS a studentka Kateřina MAZÁNKOVÁ. Cena jim byla udělena za jejich aktivní veřejnou snahu o zamezení pošlapávání akademických práv a svobod, jež je spojeno s nestandardními kroky podnikanými vůči Policejní akademii ČR ze strany Ministerstva vnitra ČR.

V rámci tohoto slavnostního dne jsme s mými kolegy z Fakulty vojenského zdravotnictví UO v Hradci Králové měli milou povinnost zabezpečit čestnou stráž české státní vlajky a vlajky Evropské unie. Získali jsme tak možnost podílet se s delegáty Studentské komory Rady vysokých škol na organizaci oslav tohoto pro studenty nejvýznamnějšího svátku a zažili tak výjimečnou atmosféru vzpomínkové akce, která udílením Ceny Jana Opletala přesahuje nekompromisně i do současného politického dění a akademického světa studentů VŠ.



Autor: Bronislav Kolář, foto: SK RVŠ

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa