Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vzdala hold válečným veteránům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vzdala hold válečným veteránům

Počet shlédnutí: 428

​​​​11.11.2015 • Příslušníci Univerzity obrany si ve středu 11. listopadu společně s představiteli partnerských občanských spolků připomněli Den válečných veteránů. V kasárnách v Šumavské ulici nejprve proběhl slavnostní nástup a poté se na brněnském Ústředním hřbitově uskutečnil pietní akt, kterého se dále zúčastnili představitelé státní správy a samosprávy.

Prvorepublikové Československo si válečné veterány začalo připomínat v polovině 20. let minulého století, a připojilo se tak k dalším demokratickým zemím Evropy a dále ke Kanadě či Austrálii. Podnět ke vzniku Dne válečných veteránů nebo také Dne vzpomínek iniciovala rok po skončení první světové války Francie, která nesla velký podíl na bojích a na jejímž území byla v železničním vagónu v Compiègne u Paříže podepsáno příměří, resp. kapitulace tzv. Centrálních mocností. Současná česká armáda na tuto tradici navázala a jejími prvními nositeli po roce 1989 se stali příslušníci československé jednotky působící v rámci široké koalice mnohonárodních sil v boji za osvobození Kuvajtu v roce 1991 a brzy se přidali další. V této souvislosti rektor–velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl uvedl zodpovědné plnění služebních a pracovních povinnosti jako projev chápaní profese vojáka jako služby občanům vlasti. „Právě to je ten nejdůležitější a nejhodnotnější projev úcty vůči těm, kteří dostáli slovům přísahy československého a českého vojáka až do krajnosti," uvedl generál Přikryl.

Legionářskou tradici a tradici národního odboje během nacistické okupace na slavnostním nástupu připomínaly kopie historických praporů, mezi nimi i prapor partyzánské brigády Mistr Jan Hus, která svou diverzní činnost prováděla především v oblasti Českomoravské vrchoviny. Původní dvanáctičlenný výsadek se postupně natolik rozrůstal, že v únoru 1945 mohla být tato jednotka povýšena na brigádu. Třebaže 26. března byl po zaměření vysílačky zničen její velitelský štáb, ostatní členové brigády nadále prováděli zpravodajskou a diverzní činnost v oblasti Českomoravské vrchoviny až do posledních válečných dní. 

Před pěti historickými prapory byli vyznamenáni ti příslušníci UO, kteří dlouhodobě plní velmi dobrým způsobem své povinnosti, a zasluhují se tak o dobré jméno UO a celé Armády ČR. 

Pietního aktu na brněnském Ústředním hřbitově, jehož součástí bylo položení věnců a kytic k pomníku hrdinů odboje, se spolu s představiteli posádkového velitelství a Univerzity obrany zúčastnil také hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, předseda oblastní jednoty Československé obce legionářské a Sdružení veteránů ČR podplukovník v záloze Jaroslav Jarolím, zástupci brněnských městských částí a představitelé partnerských spolků a sdružení válečných veteránů.

Zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Milan Marek ve svém projevu připomněl význam květů vlčího máku, jež mnozí z účastníků pietního aktu nesli na klopách svých kabátů a sak. V této souvislosti zmínil také verše válečného lékaře podplukovníka Johna McCrae, který pod dojmem bojů v západní části Belgie složil báseň Na polích flanderských, jež stála u zrodu tradice květů vlčího máku.


Ke stažení: Rozkaz ministra obrany


Video:


​Autor: Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa