Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek

Počet shlédnutí: 707

​​11.11.2015 • Dne 4. 11. 2015 se v prostorách Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové uskutečnil již 11. ročník celostátní odborné konference pod názvem „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek".

Počet účastníků na letošním ročníku konference potvrdil rostoucí zájem o tuto problematiku i zvyšující se povědomí o této konferenci mezi odborníky a příslušníky jednotlivých záchranných složek IZS. Celkem bylo na odborném jednání přítomno 124 účastníků nejen z řad příslušníků Armády ČR, ale i z řad příslušníků Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby. Členy IZS doplňovala celá škála organizací a osob participujících na řešení mimořádných událostí z Českého červeného kříže, Národní rady zdravotně postižených, Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Ministerstva vnitra ČR, Krizového centra Ostrava a dalších zdravotnických zařízení, zdravotnických škol a ostatních záchranných složek IZS i neziskových organizací podílejících se na zvládání různých typů mimořádných událostí a krizových situací.

Hlavním cílem letošního ročníku konference bylo vytvoření otevřeného diskusního fóra zaměřeného na psychosociální aspekty zásahů záchranných složek, které účastníkům poskytlo příležitost pro prezentaci vlastních zkušeností, nových poznatků a námětů, ale i ke konstruktivní kritické diskusi k jednotlivým tématům formou ústních sdělení a následné rozpravy. Tématicky se konference zaměřila na poskytování krizové intervence v průběhu katastrof a hromadných neštěstí, psychologickou připravenost záchranných složek na zásah, vzdělávání pracovníků poskytujících krizovou intervenci a zkušenosti z cvičení záchranných složek.

Celkem na konferenci odeznělo 14 odborných prezentací, které budou dostupné na webových stránkách Fakulty vojenského zdravotnictví (fvz.unob.cz). Mezi nejzajímavější prezentace patřila bezesporu dvě vystoupení pana PhDr. Štěpána Vymětala, Ph.D., který zdůraznil psychologické aspekty radikalizace a dále nastínil výsledky výzkumu zátěžových a podpůrných faktorů práce policie s menšinami.       Velký ohlas vzbudilo vystoupení pana mjr. Mgr. Ondřeje Sezimy, který nejen vysvětlil a popsal specifika psychologické intervence při mimořádné události s utonutím osoby, ale velmi podrobně popsal i kazuistiku z nedávného zásahu v královehradeckém kraji týkající se právě utonutí. Ve svém vystoupení se zaměřil hlavně na psychosociální faktory celého případu. Závěr prvního bloku patřil paní prof. PhDr. Haně Vykopalové, CSc., která ve svém vystoupení velmi pěkně shrnula problémy globální společnosti s důrazem na emergentní situace a následných možností poskytování krizových intervencí.      

Velmi zajímavá sdělení přednesli major Mgr. Martin Sedláček a kapitán Mgr. Jiří František Průža, kteří se věnovali problematice pádu mostu ve Vilémově, při kterém byli usmrceni čtyři zaměstnanci firmy podílející se na rekonstrukci mostu, a to jak z pohledu řídícího důstojníka, tak z pohledu zasahujícího psychologa a jeho týmu. Na jejich vystoupení částečně navázal PhDr. Lukáš Humpl, který ve svém prvním příspěvku shrnul novinky v systému psychosociální intervenční služby a ve druhém příspěvku přednesl sdělení na téma „Pomáhající versus Zasažený". Prezentaci doplnil kazuistikou případu tragické události, která se stala v Beskydech v zimě, kdy došlo vlivem neopatrnosti jízdy traktoru k usmrcení dvouleté dívky. Na uvedené téma byla dlouhotrvající diskuse ohledně psychosociální pomoci a telefonicky asistované resuscitace, jakož i technických možností zásahu v nepřístupném terénu hor, špatných silničních podmínkách a rozhodnutí odvolat zásahový vrtulník pro velmi špatné počasí. Zde byla psychosociální pomoc rodičům dívky velmi náročná a musela být poskytnuta odborná psychologická péče i zasahujícím odborníkům. Na konci druhého bloku vystoupila MUDr. Jana Šeblová, Ph.D. a celkově shrnula etické aspekty v urgentní medicíně. Poslední třetí blok patřil z velké části organizaci humanitární mise  trauma-týmu ČR po zemětřesení v Nepálu. Pan primář MUDr. Petr Nestrojil, CSc., nastínil všechna úskalí a podrobně popsal celou přípravu i působení jeho týmu v Nepálu. Na něj navázala paní Hana Ilková, která představila činnost trauma-týmu v Nepálu ve smyslu psychického dopadu na zdravotnický tým. Tyto prezentace doplnila paní Mgr. Kateřina Opálková, která seznámila účastníky konference s mobilním týmem trauma-týmu ČR a jeho činností v rámci ošetření poraněných po zemětřesení v Nepálu.   V tomto posledním bloku konference odezněla velmi pěkně připravená prezentace na téma spolupráce Krizového centra Ostrava s Policií ČR a přesah do terénní krizové pomoci od pana Mgr. Michal Nogy. V samotném závěru konference vystoupila Mgr. Zuzana Hrušková, která přednesla příspěvek na téma péče o pozůstalé, doporučené informace pro členy záchranných složek.

Konference poskytla mnoho nových poznatků z oboru psychologie při mimořádných situacích a pomohla nejen k navázání nových kontaktů mezi odborníky zabývající se danou problematikou a zasahujícími složkami, ale i ke zvyšování úrovně realizované pomoci. Role FVZ UO, jako pořadatele akce, byla všemi účastníky hodnocena velmi pozitivně, byla vyzdvihována vysoká míra otevřenosti prezentujících i udržení konstruktivní diskuze u rozdílných názorů. Ze strany zástupců fakulty byla navázána další spolupráce s psychologickou služnou HZS a psychologickou službou Policie ČR, která bude dále směřována do oblasti řešení otázek psychosociální pomoci na místech hromadného postižení zdraví a prevenci dlouhodobých psychických dopadů na příslušníky zasahujících složek.

 

Autor: Zdeněk Hrstka, foto: Dita Zetochová​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa