Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava k 120. výročí narození Bohuslava Fuchse

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava k 120. výročí narození Bohuslava Fuchse

Počet shlédnutí: 317

​​9.11.2015 • V září 1937 se příslušníci někdejšího Zemského vojenského velitelství a tehdy nového velitelství III. sboru přestěhovali do nové budovy v dnešní Kounicově ulici. Projekt stavby, která patří k vrcholným dílům avantgardní brněnské architektury mezi dvěma světovými válkami a která bývá díky svému tvaru lidově označována jako „rohlík", vznikl o půldruhého roku dříve na stole architekta Bohuslava Fuchse. Letošní 120. výročí narození této významné osobnosti československé architektury připomene putovní výstava v Galerii Architektury Brno. 

Dnes v budově Kounicova 65 sídlí rektorát Univerzity obrany, děkanáty Fakulty vojenského leadershipu a Fakulty vojenských technologií včetně několika kateder těchto fakult. Typický prohnutý tvar, vycházející ze segmentového půdorysu, nejen změkčuje strohost přímé linie hlavního průčelí, ale také řeší urbanistické pojetí, které se úspěšně vyrovnává s nepříznivými optickými důsledky komunikačního lomu na křižovatce Kounicova – Zahradníkova. 

 
 
 

Autor tohoto pojetí Bohuslav Fuchs byl v zahraničí jedním z nejznámějších českých architektů 20. století. Architekt, urbanista, teoretik, výtvarník a učitel, který je neodmyslitelně spjat s brněnským funkcionalismem, započal svoji kariéru studiem na Akademii výtvarných umění v Praze u Jana Kotěry, v jehož ateliéru později také pracoval. V roce 1922 se Fuchs trvale usadil v Brně, kde od roku 1923 působil jako pracovník městského stavebního úřadu. V letech 1938 až 1940 byl profesorem Uměleckoprůmyslové školy ve Zlíně a v rozmezí let 1945 – 1958 působil jako pedagog Vysokého učení technického v Brně, kde byl v roce 1947 jmenován profesorem. Bohuslav Fuchs byl členem řady odborných organizací, kupříkladu SVU Mánes, dopisující člen RIBA v Londýně, stálý delegát CIAM a čestný místopředseda IFHP. 

Výstava v Galerii Architektury Brno vznikla ve spolupráci s Českou televizí a jí natáčeným dokumentem o osobnosti Bohuslava Fuchse. „Když slyším jméno Fuchs, je to pro mě master of the space. Ten člověk byl génius. Ovládá prostor tím nejlepším způsobem. V každém rohu, v každém detailu nacházím něco, co ukazuje na schopnosti vynikajícího architekta, designéra a člověka," uvádí světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, která je jednou z osobností, provázejících výstavou a dokumentem ČT.  

Výstavu v prostorách Galerie Architektury Brno zahájí v úterý 10. listopadu 2015 v 18.00 hodin profesor Vladimír Šlapeta. Výstavě bude předcházet přednáška Dr. Ireny Murray Žantovské na téma Fuchs a česká meziválečná stopa v RIBA, která se uskuteční dne 10. listopadu 2015 v 16.00 hodin v prostorách auly A310 Fakulty architektury VUT v Brně.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa