Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Setkání profesorů FVT 2015

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Setkání profesorů FVT 2015

Počet shlédnutí: 1681

​​9.11.2015 • V pořadí již deváté setkání profesorů v historii Fakulty vojenských technologií se letos uskutečnilo ve čtvrtek 5. listopadu 2015 na Klubu UO. V rámci setkání, které slouží především k neformální výměně zkušeností mezi staršími kolegy – emeritními profesory a jejich mladšími následovníky, byli také představeni dva noví profesoři a čtyři docenti, kteří letos úspěšně absolvovali habilitační řízení na FVT UO. 

Účastníky setkání profesorů přivítal děkan fakulty plukovník doc. Ing. Libor Dražan, CSc. Ve svém projevu se zmínil o hlavních událostech, které charakterizují současné končící funkční období děkana, a zejména ocenil velkou ochotu emeritních profesorů spolupracovat s fakultou. Proto také poděkoval přítomným pánům emeritním profesorům jak za pomoc při výchově studentů a tvorbě studijních textů, tak i za podíl na realizaci výzkumných projektů a řešení dalších odborných problémů. Významným přínosem je také spolupráce při vydávání fakultního časopisu AiMT.

Proděkan pro studijní a pedagogickou činnost podplukovník Ing. Luděk Jedlička, Ph.D., poté představil v letošním roce nově jmenované profesory a docenty.

Novými profesory se letos stali vedoucí Katedry bojových a speciálních vozidel plukovník prof. Ing. Štefan Čorňák, Dr., a akademický pracovník Katedry bojových a speciálních vozidel podplukovník prof. Ing. Jan Furch, Ph.D.  Na základě úspěšného řízení ke jmenování profesorem, na návrh Vědecké rady Univerzity obrany, je jmenoval ke dni 1. června 2015 prezident republiky Miloš Zeman profesorem ve vědním oboru „Dopravní stroje a zařízení".   

Na návrh Vědecké rady Fakulty vojenských technologií, po úspěšném absolvování habilitačního řízení, byli rektorem Univerzity obrany jmenováni v roce 2015 tito následující docenti a paní docentka:

Doc. Ing. Patrik Kutílek, M.Sc., Ph.D., akademický pracovník Katedry přírodovědných oborů Fakulty biomedicinského inženýrství ČVUT v Praze. Zpracoval a obhájil habilitační práci „Metody hodnocení kinematických dat měření stoje a pohybu těla pomocí přenosných MoCap systémů".  (Jmenován dnem 24. dubna 2015 docentem ve vědním oboru „Vojenská technika – elektrotechnická".)

Plukovník doc. Ing. Vladimír Kovařík, MSc., Ph.D., vedoucí Katedry vojenské geografie a meteorologie FVT UO v Brně, zpracoval a obhájil habilitační práci „Koncept tvorby rychlých mapových výstupů v rámci geografického zabezpečení strategického stupně". (Jmenován dnem 24. dubna 2015 docentem ve vědním oboru „Geodézie a kartografie".)

Doc. PhDr. Mgr. Hana Svatoňová, Ph.D., která vede Katedru geografie Pedagogické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně a zároveň je proděkankou pro rozvoj a vnější vztahy této fakulty. Zpracovala a obhájila habilitační práci „Analýza vizuální interpretace leteckých a družicových snímků".  (Jmenována dnem 1. července 2015 docentkou ve vědním oboru „Geodézie a kartografie".)

Doc. Ing. Miroslav Krátký, Ph.D. je akademickým pracovníkem Katedry systémů PVO FVT UO v Brně. Zpracoval a obhájil habilitační práci na téma „Technologie systémů pozemní protivzdušné obrany v boji s bezpilotními prostředky". (Jmenován dnem 1. listopadu 2015 docentem ve vědním oboru „Vojenská technika – elektrotechnická"​.)

Přítomným novým docentům a docentce slavnostně předal děkan fakulty plukovník Libor Dražan jmenovací dekrety. 

Po předání dekretu vystoupil s projevem doc. Krátký. Za nově jmenované docenty a profesory upřímně poděkoval řadě přítomných osobností, kterým představení noví nositelé vědeckopedagogických titulů zpočátku pouze pokorně naslouchali a později s nimi spolupracovali, ale od kterých také ale mnohdy snášeli i tvrdou objektivní kritiku, bez níž není pokroku. Svůj proslov zakončil radou, kterou sám obdržel od kolegy před řadou let, a která zní: „…koukej pracovat usilovně hlavně sám na sobě. Paradoxně to dříve či později prospěje celé katedře, fakultě i škole…" 

Setkání profesorů v oficiální části ukončily tóny studentské hymny Gaudeamus igitur. Po slavnostním přípitku děkana, při kterém pronesl krátký projev k přítomným prorektor UO pro marketing a vnější vztahy, brigádní generál v záloze prof. Ing. Rudolf Urban, CSc., probíhala neformální diskuze.

 

Autor: Otakar Petříček, foto: Viktor Sliva​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa