Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Udělení čestných historických názvů kurzům generálního štábu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Udělení čestných historických názvů kurzům generálního štábu

Počet shlédnutí: 622

​​​​​6.11.2015 • První zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun ve středu odpoledne předal dekrety o udělení čestných historických názvů kurzům generálního štábu. Stalo se tak na půdě Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany, které je garantem kariérových kurzů. O udělení názvů rozhodl na základě doporučení rektora-velitele UO brigádního generál Bohuslava Přikryla náčelník Generálního štábu generálporučík Josef Bečvář.

V úvodu slavnostního ceremoniálu vystoupil před účastníky obou právě probíhajících kurzů a pracovníky Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií generálporučík Jiří Baloun s přednáškou o aktuální situaci v Armádě ČR a o směrech jejího dalšího rozvoje. Hned poté plukovník Eduard Stehlík představil návrh čestného historického názvu pro kurz, jehož je účastníkem. Vysvětlil, že při výběru osobností bylo přihlédnuto k faktu, že nynější souběžně probíhající kurzy by měly nést jména osobností, které jsou nějakým způsobem spojeny.

Volba tedy padla na dva generály prvorepublikové armády, kteří jako jediní padli v boji. Pro 29. kurz generálního štábu v kombinované formě tedy plukovník Stehlík navrhl jméno armádního generála Vojtěcha Borise Luži, který zemřel 2. října 1944 v Hřišti u Přibyslavi při přestřelce s protektorátními četníky. Činnost generála Luži je přímo spojena s budovou dnešního rektorátu Univerzity obrany, kde od konce listopadu 1937 až do zářijové mobilizace československé armády v roce 1938 působil ve funkci zemského vojenského velitele pro Moravu a Slezsko. Plukovník Jan Marša pak zdůvodnil návrh pojmenování prezenčního 30. kurzu generálního štábu na počest divizního generála Jaroslava Vedrala-Sázavského, který tragicky zahynul na východní frontě během bojů o Dukelský průsmyk v rámci Karpatsko-dukelské operace, kdy zde dne 6. října 1944 jeho automobil najel na německou minu.

Dekrety o udělení čestných historických názvů převzali z rukou prvního zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučíka Jiřího Balouna velitelé obou kurzů generálního štábu.​


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa