Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Informace a ukázky v expozici Univerzity obrany na veletrhu Gaudeamus

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Informace a ukázky v expozici Univerzity obrany na veletrhu Gaudeamus

Počet shlédnutí: 2034

​​​​​3.11.2015 • Na rozdíl od expozic ostatních vysokých škol probíhají prezentace Univerzity obrany v pavilonu G na brněnském výstavišti v rámci veletrhu pomaturitního vzdělávání Gaudeamus nejen na zemi, ale také vysoko nad hlavami návštěvníků. To když se k zemi spouštějí na lanech členové skupiny Commandos, aby zájemcům o studium na jediné vojenské vysoké škole v ČR předvedli jednu ze součástí svého výcviku.

Když všichni členové improvizované zásahové jednotky spočinou pevně na zemi, seskupí se do „vláčku" a proniknou do symbolicky vytyčené budovy, kde osvobodí teroristy zadržovanou rukojmí. Tu pak odvedou do bezpečí a za chvíli se všichni společně vracejí, aby dívka, která na vlastní kůži zažila pocity unesené osoby, mohla být odměněna potleskem přihlížejících návštěvníků a malým dárkem z rukou docenta Zdeňka Flasara, který ukázku činnosti skupiny Commandos moderuje.

Mezi třemi bloky prezentací, které probíhají v hodinových intervalech během celého dopoledne, se v expozici Univerzity obrany zastavují stovky středoškoláků, aby získali obecné i detailní informace. „Ptají se na specifika vojenského studia, na to, jaké budou mít uplatnění a podobně," vyjmenovává otázky zájemců rotmistryně Hana Wachtlová, jedna ze studentek, které působí v expozici. Hned vedle informuje tajemník Fakulty vojenského leadershipu inženýr Miloš Škoda o náplni přípravných kurzů pro uchazeče o studium, které budou nově nabízet brněnské fakulty od prosince do března vždy o druhém víkendu. Potenciální studenti budou mít možnost připravit se na přijímací zkoušky z angličtiny a tělesné zdatnosti, navíc Fakulta vojenského leadershipu bude připravovat na test studijních předpokladů a Fakulta vojenských technologií zdokonalí matematické vědomosti.    

„A to už před tím rozhodnutím je člověk vojákem z povolání?" ptá se jeden z mladíků na statut studenta během prvních semestrů nově zavedeného pětiletého magisterského studia, v jehož rámci se studenti podle požadavků armády a na základě svých studijních výsledků rozdělují do jednotlivých specializací (až na některé výjimky) na konci třetího ročníku. Odpověď zní kladně, do služebního poměru nastupují studenti při zahájení studia a ihned získávají výhody z toho plynoucí. To je také jedním z hlavních důvodů, proč o studiu na vojenské škole uvažuje gymnazista z Ostravy Matěj Běhunek. Ten již má o Univerzitě obrany informace „zevnitř", protože jeho bratr studuje na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Matěj však před medicínou dává přednost letecké či pozemní kolové technice.

Po získání teoretických informací o Univerzitě obrany na veletrhu Gaudeamus budou mít zájemci možnost poznat také prostředí a vybavení školy, a to v rámci dnů otevřených dveří, které 3. prosince proběhnou na všech třech fakultách a poté 7. ledna znovu na fakultách brněnských a 16. ledna na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové. Zájemci, kteří pak uspějí na přijímacích zkouškách, budou moci naplnit výzvu, která se jako motto vznáší na banneru nad veletržní univerzitní expozicí: I ty se můžeš stát důstojníkem!  


Video:

​​   


Autor: Viktor Sliva​ ​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa