Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
„Záchranáři v akci“ v Ivančicích očima účastníka z FVZ UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

„Záchranáři v akci“ v Ivančicích očima účastníka z FVZ UO

Počet shlédnutí: 250

​​​29.10.2015 • V neděli 18. října 2015 jsem se společně se svým kolegou svobodníkem Markem Holíkem zúčastnil přehlídky Záchranáři v akci, kterou již tradičně pořádalo Středisko volného času v Ivančicích.

Na přípravě pestrobarevného programu celé akce se podílela Armáda ČR prostřednictvím výsadku vrtulníku MI 171 a akčních ukázek zástupců studentů Univerzity obrany. V dalším programu se představili příslušníci Kynologické záchranné jednotky ČR v Brně, oddělení služební hipologie a oddělení služební kynologie Policie ČR, Hasičský záchranný sbor JMK, Zdravotnická záchranná služba JMK, Sbor dobrovolných hasičů Němčice a zástupci Vazební věznice Brno.

U stánku Univerzity obrany jsme lákali návštěvníky akce ke spolupráci na resuscitačním trenažeru a názornou ukázkou na figuríně jsme všem zájemcům demonstrovali, jak se nejlépe zachovat v případě, že najdou někoho, kdo jejich pomoc bude potřebovat. Zahájení správně resuscitace je život zachraňující úkon a proto je dobré jej znát. Nikdy totiž nevíme, kdy sami můžeme potřebovat pomoc. Největšími odvážlivci na vyzkoušení resuscitace byly ti nejmenší, kteří se nebáli si všechno vyzkoušet. Ti nejaktivnější se zúčastnili i hry, ve které pak se širokým úsměvem vyhrávali různé upomínkové předměty. Krom toho se mohl každý zájemce u našeho stánku dozvědět, jak vypadá studium a vojenský studentský život na Univerzitě obrany v Brně i v Hradci Králové.

Jakožto studenti studijního oboru Zdravotnický záchranář jsme se zúčastnili také společné ukázky skupiny Commandos při osvobození rukojmí, kterým byla „vypůjčená" slečna z davu, jež jsme zlákali na zajímavý zážitek. I taktika patří mezi disciplíny vojáků z povolání J. Naši kolegové předvedli divákům standardní průběh postupu vojáků v poli, při kterém jeden z nich utrpěl simulované střelné poranění. Zde se ukázalo, jak je důležitá znalost první pomoci. O svého zraněného kolegu jsme se postarali a připravili ho na přesun k další odborné pomoci. Ukázky byly doplněny simulovanou střelbou, a tak měli návštěvníci opravdu pěknou možnost vidět, jak vypadá práce příslušníků Armády ČR.


Odkazy:

http://zachranarivakci.cf

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/zachranari-v-akci-detem-kradl-cepice-robot-ktery-nici-bomby-20151018.html

 
Autor: Jiří Néma​, foto: organizátor akce​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa