Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
15. výroční konference vojenských lékařů, farmaceutů a veterinářů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

15. výroční konference vojenských lékařů, farmaceutů a veterinářů

Počet shlédnutí: 891

​​23.10.2015 • Pod záštitou ředitele Agentury vojenského zdravotnictví plukovníka gšt. MUDr. Zoltána Bubeníka a děkana Fakulty vojenského zdravotnictví UO plukovníka doc. MUDr. Jiřího Párala, Ph.D. se ve čtvrtek 22. října 2015 na půdě Fakulty vojenského zdravotnictví UO konala již 15. konference, na které mají příležitost se setkat lékaři a farmaceuti působící ve složkách AČR. Zahájení konference se ujali doc. MUDr. Leo Klein, CSc. z katedry vojenské chirurgie FVZ UO a prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc. děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

V rámci sekce vševojskové zdravotnické služby seznámili s novinkami ve své oblasti působnosti své kolegy například zástupce ředitele AVZdr – hlavní lékař plukovník Jiří Zetocha či hlavní sestra majorka Hana Koďousková. Posluchači tak mohli s osobami nejpovolanějšími prodiskutovat aktuální stav, legislativu a strategické projekty zdravotnické služby. Dále se dozvěděli zkušenosti z působení českého polního chirurgického týmu na letišti v Kábulu, zajímavé postřehy ze cvičení a mezinárodního výcviku polních nemocnic, představena byla problematika zdravotnických transportů leteckou záchrannou službou či výsledky výcviku MHJ a CBO v přípravě na příjem a hospitalizaci VNN. U všech těchto přednášek je nedocenitelný zejména ucelený odborný pohled přednášejících, který vychází z jejich osobních zážitků a zkušeností z praxe.

V druhé části konference byly představeny novinky ve zdravotnickém výzkumu a léčebně preventivních aktivitách například z oblasti jaterní chirurgie, kardiovaskulárních onemocnění, epidemiologie či biologické ochrany. Důležité a nejen pro studenty FVZ UO velmi zajímavé informace o novém pojetí a propojení výcviku a odborné přípravy v rámci studia na Fakultě vojenského zdravotnictví se zdravotnickou praxí a vševojskovým výcvikem AČR nabídli zástupci kateder FVZ UO, kteří se na přípravě vzdělávacích aktivit podílí. Program konference byl doplněn o posterovou sekci, v rámci které byla k vidění i překvapivá témata jako testování účinnosti přírodních extraktů na odbourávání etanolu.

Celkově nabídla konference širokou škálu nesmírně zajímavých témat a již tradičně poskytla příležitost pro předání zkušeností nejen mezi kolegy – lékaři a farmaceuty, ale hlavně směrem k současným studentům, budoucím lékařům a farmaceutům AČR.
 

Autor: Lenka Zárybnická, foto: Dita Zetochová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa