Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška prof. Kinga na téma "Virtual Vehicles in NATO and Simulation"

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Přednáška prof. Kinga na téma "Virtual Vehicles in NATO and Simulation"

Počet shlédnutí: 440

​12.10.2015 • Dne 8. října 2015 proběhla pro zájemce a především studenty katedry bojových a speciálních vozidel v rámci návštěvy pana profesora Rogera Kinga z Mississippi State University – Center for Advanced Vehicular Systems (MSU-CAVS) USA přednáška na téma „Virtual Vehicles in NATO and Simulation“.

Pan prof. King hovořil o schopnostech MSU-CAVS, které spočívají ve využívání vysoce výkonných simulačních procesů pro výpočty provozních vlivů na různé technické systémy. Jedná se zpravidla o simulování dynamických vlivů na automobily, letadla, rakety (dříve rovněž raketoplány), a další dopravní prostředky. MSU vlastní výkonné výpočetní počítačové centrum, které se řadí do první stovky na světě. Odběratelem výpočtů jsou kromě automobilových koncernů (jako například Toyota, Nissan, BMW, VW, GM a další) rovněž NASA a ministerstvo obrany USA (DoD – Department of Defence). Pro vojenské potřeby se na MSU-CAVS provádí simulační výpočty pozemních kolových i pásových vozidel, bitevních letounů a specifických strojních částí z hlediska provozního namáhání i vlivů prostředí, výpočty spolehlivosti, bezpečnosti a zabezpečení.

Přednáška pana profesor Kinga byla velmi zajímavá, nejenom z hlediska technického obsahu, ale rovněž proto, neboť zmiňovala dopad inovací a vyvíjených technologií do průmyslových odvětví a ekonomiky jak přímo ve státě Mississippi tak v USA. V rámci přednášky bylo vzneseno několik dotazů z řad účastníků na konkrétní výsledky práce MSU-CAVS, na názor pana profesora Kinga k věci koncepčně nových materiálů a platforem vojenských bojových i logistických vozidel a na míru provádění simulací spolehlivosti pomocí výpočtových modelů.

 

Autor: David VališFoto: Tomáš Túró​

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa