Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní vědecká konference „Deterioration, Dependability, Diagnostics“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Mezinárodní vědecká konference „Deterioration, Dependability, Diagnostics“

Počet shlédnutí: 185

8.10.2015 • Ve dnech 6. a 7. října 2016 proběhl na klubu Univerzity obrany v Brně již 20. ročník mezinárodní vědecké konference „Deterioration, Dependability, Diagnostics“. Tuto tradiční konferenci pořádá Katedra bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií. 

Konference se zaměřuje na problémy z oblastí souvisejících s tematickým zaměřením konference tj. s opotřebením, spolehlivostí a diagnostikou složitých technických systémů. Konference se zúčastnilo více jak 50 účastníků. Kromě odborníků z České republiky to byly také zástupci akademické sféry, výzkumných institucí a průmyslových podniků ze Slovenska, Polska a Maďarska.

V rámci zahájení konference přítomné v krátkých vystoupeních přivítali prorektor Univerzity obrany pro vědeckou a expertní činnost plk. doc. Dr. Ing. Alexandr Štefek, proděkan pro vědeckou činnost Fakulty vojenských technologií prof. RNDr. Jan Kohout, CSc. a odborný garant konference prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. Poté následoval blok tří vyzvaných přednášek. V první z nich prof. Ing. Františka Pešlová, CSc. z Trenčianské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně seznámila přítomné s vybranými aspekty opotřebení lopatek vodních turbín. Druhou přednášející byla Ing. Natália Luptáková, Ph.D. z Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR, která se ve svém vystoupení zaměřila na mikrostrukturní analýzu spékaných materiálů. Poslední vyzvaná přednáška byla věnována možnostem určování mechanických vlastností materiálů z velmi malých vzorků a přednesl ji Ing. Petr Dymáček, Ph.D. taktéž z Ústavu fyziky materiálů.

Po vyzvaných přednáškách následovaly prezentace další účastníků konference, kteří zaslali svůj příspěvek do sborníku konference. Celkem bylo do sborníků, který vyšel tiskem a byl všem účastníkům k dispozici, zařazeno po recenzním řízení 29 příspěvků. 

Jako součást druhého dne jednání byla pro účastníky konference připravena návštěva Centra dopravního výzkumu, které sídlí v Brně. Ukázka centra vedla vedoucí úseku marketingu Šárka Želinská, která účastníky seznámila s organizaci, posláním, výzkumnou, vývojovou a expertní činnost centra. Poté následovala praktická ukázka laboratoří ekologie, toxikologie, dopravních nehod a dopravního značení. Na závěr si účastníci mohli vyzkoušet své řidičské schopnosti v simulátoru kamionu.


Autor: Zdeněk Vintr​​​, foto: Tomáš Túró​

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa