Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Blahopřeji, pane desátníku!

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Blahopřeji, pane desátníku!

Počet shlédnutí: 1232

​6.10.2015 • Oslovení uvedené v titulku tohoto článku slyšelo v pondělí 5. října poprvé 94 příslušnic (ty samozřejmě v přechýlené podobě) a příslušníků 1. a 5. roty školního pluku Univerzity obrany, jež byli na začátku druhého roku svého vysokoškolského studia povýšeni do první poddůstojnické hodnosti. Ceremoniál povýšení probíhal v prostorách kasáren v Šumavské ulici.

Zatímco v dolní části nástupní plochy právě procházely jednotlivé čety letošních nováčků a prováděly pořadovou přípravu, před stožárem u tribuny se seřadili studenti, vstupující letos do druhého ročníku. Poté, co byla vztyčena státní vlajka a dozněly poslední tóny české hymny, předstoupily před své spolužáky postupně skupiny deseti studentů, kteří z rukou velitele školního pluku plukovníka Jaroslava Krále postupně převzali balíčky, obsahující insignie nové hodnosti.

„Chtěl bych, aby studenti tento akt vnímali jako významný krok své vojenské kariéry a ne jako běžný okamžik, který zanikne v ruchu všedního provozu,“ vysvětluje plukovník Král důvody, které jej vedly k zavedení této nové ceremonie na začátku akademického roku. V úvodním proslovu ke studentům také zmínil historickou paralelu: „V době husitských válek měli desátníci za úkol starat se o deset bojových vozů, vaším úkolem bude působit jako vzor pro ty, kteří vás budou v dalších ročnících následovat.“ Velitel školního pluku tak odkázal na výjimečné postavení letošních druháků, kteří od loňského roku jako první ročník studují v rámci nových pětiletých magisterských programů a prošlapávají tak cestu svým následovníkům.

Povýšeni do nové hodnosti však z nástupu neodešli zdaleka všichni studenti, podmínkou totiž bylo splnění všech studijních náležitostí za první ročník. „Je to taková odměna těm, kdož splnili včas své povinnosti a současně motivace pro ty ostatní,“ vysvětluje termín slavnostního povýšení plukovník Král. Celkem 69 příslušníků obou fakult tak pravděpodobně ještě bude mít další příležitosti na začátcích následujících měsíců.


Autor: Viktor Sliva​ ​ 

​ ​​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa