Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Dvanáctý akademický rok na Univerzitě obrany zahájen

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Dvanáctý akademický rok na Univerzitě obrany zahájen

Počet shlédnutí: 563

2.10.2015 • Více než dvě stě deset nových studentů zažilo ve čtvrtek dopoledne vůbec poprvé atmosféru slavnostního nástupu příslušníků Univerzity obrany v kasárnách v Šumavské ulici v Brně. Po úspěšném absolvování dvouměsíční základní přípravy ve Vyškově je na začátku nového akademického roku přivítal na půdě vojenské vysoké školy rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Rektor-velitel nové i stávající studenty a všechny přítomné ve svém projevu ujistil o tom, že došlo k obnovení důvěry strategických partnerů školy, tedy vedení rezortu ministerstva obrany, Generálního štábu a dalších orgánů státní správy ve smysl existence a v opodstatněnost poslání Univerzity obrany. „Konstatuji, a konstatuji to rád, že v základních oblastech se nám podařilo dosáhnout názorové, personální a finanční stability školy. Tato stabilita je rozhodujícím předpokladem naší úspěšné perspektivy v horizontu roku 2025,“ uvedl dále generál Přikryl.

Současně však vyzval akademické pracovníky, učitele a lektory, aby svým každodenním chováním a jednáním, vlastními postoji i verbálními projevy poskytovali studentům správné orientační body při utváření jejich myšlení. „Naším společným cílem je připravit novou generaci důstojníků pro potřeby Armády České republiky a dále rozvíjet Univerzitu obrany v nových podmínkách jako prestižní státní vojenskou vysokou školu univerzitního typu,“ uvedl rektor-velitel v závěru svého vystoupení.

Slavnostní nástup je pro nové studenty také příležitostí k seznámení se s hlavními funkcionáři školy a jejích samosprávných orgánů, s nimiž se v průběhu nadcházejícího akademického roku budou setkávat. Prorektoři spolu s děkany a představiteli dalších součástí univerzity stanuli na tribuně společně s nedávno jmenovanou ředitelkou odboru vzdělávací politiky Sekce státního tajemníka ministerstva obrany Věrou Záhořík Hanychovou a také se starostou Městské části Brno-sever Martinem Malečkem. Spolu s nimi nástupu z tribuny přihlíželi i představitelé partnerských občanských spolků a veteránských organizací.

Dalším bodem programu slavnostního nástupu bylo ocenění práce příslušníků UO, kteří se významným způsobem zasloužili o rozvoj rezortu i vojenské vysoké školy. Generál Přikryl předal Záslužné kříže ministra obrany kvestorovi UO plukovníkovi gšt. Milanu Lauberovi a profesoru Daliboru Biolkovi. Poté z rukou rektora-velitele převzali medaile Univerzity obrany akademičtí pracovníci profesor Jaromír Kadlec a docent Emil Svoboda za dlouholeté vynikající výsledky ve vzdělávací, vědecko-výzkumné a expertní činnosti a za významný osobní přínos k rozvoji vojenského vysokého školství a upevňování dobrého jména Univerzity obrany.

Ceremoniál nástupu k zahájení nového akademického roku zakončil slavnostní pochod. Tomu novopečení studenti prvního ročníku zatím jen přihlíželi a v chladném prvním říjnovém ránu mnozí z nich v duchu vzpomínali na své první ostré střelby, během nichž je v jinak horkém létě zastihl déšť a připravil jim velice studený zážitek. Nejbližšími studentskými a vojenskými událostmi v životě nováčků budou v nebližších dnech imatrikulace a na konci října pak vojenská přísaha.


Video:

​​Autor: Viktor Sliva 
​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa