Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praporčíci se na Univerzitě obrany učili plánovat operace

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Praporčíci se na Univerzitě obrany učili plánovat operace

Počet shlédnutí: 472

​2.10.2015 • Na Univerzitě obrany proběhl sedmidenní Kurz plánování společných operací pro vojáky praporčických hodností, vůbec první svého druhu v historii AČR. Zúčastnilo se ho 34 příslušníků armády v hodnostech od rotmistra po nadpraporčíka ze všech složek ozbrojených sil s výjimkou Hradní stráže.

„Tímto kurzem se snažíme odstranit určitý nedostatek našeho praporčického sboru, který není připraven na činnosti ve štábní službě a v operačním plánování,“ vysvětluje smysl konání kurzu vrchní praporčík AČR štábní praporčík Petr Seifert. Ten kurz připravil ve spolupráci s velvyslanectvím Spojených států, které zprostředkovalo vyslání šestičlenné instrukční skupiny z americké MAGTF Instructional Group, vedené Rayem Dammem.

Zázemí pro konání kurzu poskytla Univerzita obrany. „Univerzita projevila velkou flexibilitu a její rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl nám vyšel vstříc,“ říká Petr Seifert.

Školení probíhalo formou bojové hry v rámci stabilizačních operací, kdy proti sobě byly postaveny dva štáby, které plánovaly nasazení jednotek a techniky, jejich přepravu a vlastní činnost na úrovni brigády. Účastníci získali certifikát a absolvování kurzu jim bude zapsáno do osobního spisu a bude k němu přihlédnuto v další karierní přípravě.

Cenné zkušenosti získalo v rámci kurzu také pět studentů Univerzity obrany, kteří jsou na prahu pátého ročníku studia. „Je to investice do jejich budoucí praxe, po nástupu na štáb praporu nebo později štáb brigády, už budou operační plánování znát. Navíc, a to je další přidaná hodnota, celý kurz probíhal v angličtině, takže si studenti osvojili i danou terminologii,“ vypočítává přínos kurzu vrchní praporčík UO štábní praporčík Libor Pliešovský.

V příštím roce by se měl uskutečnit další kurz, který ovšem bude společný pro praporčíky a důstojníky a jeho zaměření se přesune na vedení klasických operací. „Naším cílem je zacelit mezeru mezi oběma sbory a učinit z praporčíků partnery důstojníků tak, jak to má být,“ popisuje štábní praporčík Petr Seifert svou vizi rozvoje praporčického sboru.  


Autor: Viktor Sliva  ​

​ ​​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa