Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pohár rektora Univerzity obrany si znovu odvezli středoškoláci z Vyškova

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pohár rektora Univerzity obrany si znovu odvezli středoškoláci z Vyškova

Počet shlédnutí: 2142

​24.9.2015 • „Takže za startovní bránou doprava, pak parakotoul ze svahu do dřepu, zase doprava…“ vtipkuje jeden z účastníků nad mapou, v níž je zachycena trať závodu středoškolských studentů O pohár rektora Univerzity obrany. Její v pořadí již sedmý ročník proběhl ve středu 23. září v areálu univerzitních kasáren Jana Babáka v Brně.

Je krátce po deváté hodině a na umělém povrchu v oblouku běžeckého oválu nově zrekonstruovaného stadionu v areálu kasáren je nastoupeno 23 tříčlenných smíšených hlídek, které do Brna přijely ze tří krajů České republiky, přičemž nejdelší cestu na start závodu měli studenti Gymnázia Příbram. Všechny účastníky přivítal plukovník Petr Hanák, ředitel Centra tělesné výchovy a sportu, jež závod s podporou oddělení vnějších vztahů UO organizačně zajišťuje.

Tradiční vědomostně-dovednostní brannou soutěž tvoří dvě samostatné části. V první studenti absolvují tři kilometrové běžecké okruhy, během každého z nich se zastavují na jednom ze tří stanovišť, kde postupně dokládají své znalosti z branné tématiky, britských reálií a z matematicko-fyzikální oblasti. „Určitě ta poslední,“ odpovídají členové družstva číslo 9 z Gymnázia a SOŠZE Vyškov na otázku, která část testu pro ně byla nejobtížnější. „Díval jsem se, že bych se sem přihlásil,“ vysvětluje pak Jan Haumer jeden z důvodů, proč přijal nabídku k účasti v závodu organizovaném vojenskou vysokou školou: „A budu o tom uvažovat dál,“ dodává.

Počáteční humor a úsměvy z tváří běžců v průběhu jednotlivých kol ubývají a zvyšující se únava si vybírá daň i v nepozornosti, když jedna z hlídek přehlíží druhou část otázek na zadní straně dotazníku, což snižuje její šanci na úspěšné umístění. Na rozdíl od dvou kolegů z týmu byl běh náročnější než kvízové otázky pro Hanu Chvílovou z Cyrilometodějského gymnázia a střední školy pedagogické v Brně. Na dotaz, zda o Univerzitě obrany jako případném místu dalšího studia věděla před závodem, odpovídá studentka kladně: „Určitě ano, protože se sem chystají dvě naše spolužačky.“ Její vedle stojící týmový kolega se hned živě zajímá: „Jo? A který to jsou?“

Po prověrce fyzických sil a vědomostí následuje druhá část soutěže – dovednostní. Více než dvě desítky zúčastněných družstev rotují po jednotlivých stanovištích, kde je připravena střelba ze vzduchovky, jízda na koloběžce po stanovené trase, hod granátem, zdolávání stěny na horolezeckém trenažéru Jakub, či běh po překážkové dráze. „Můžu špičkou? Ne? Proč?“ hledá dívka z družstva číslo 19 správný způsob, jak dopravit kopem míč do vymezeného prostoru v házenkářské bráně. Tato dovednostní disciplína ověřuje schopnost soutěžících nakládat s „kulatým nesmyslem“ v nejrůznějších podobách - od florbalové po basketbalovou.

Před polednem je program přeboru naplněn. Zatímco unavení účastníci odcházejí ochutnat zaslouženou porci vojenského guláše, ve štábu probíhá sčítání bodů, které určuje pořadí jednotlivých hlídek. Ve dvě hodiny odpoledne přebírají zúčastněné týmy upomínkové předměty a tři nejúspěšnější vystupuji na stupně vítězů. Ten nejvyšší, stejně jako v loňském ročníku, obsazují studenti Gymnázia a SOŠZE Vyškov, konkrétně Natálie Šťastná, Jiří Setinský a David Králík. Opakovaný úspěch zmíněné školy umocňuje i zisk třetího místa dalším z vyslaných týmů. Mezi vyškovské hlídky se vklínili pouze zástupci Cyrilometodějského gymnázia a střední školy pedagogické z Brna. 

Ceny v zastoupení rektora-velitele předal prorektor pro marketing a vnější vztahy profesor Rudolf Urban. Kromě gratulace nejúspěšnějším a poděkování za účast těm ostatním vyjádřil i naději, že se někteří závodníci znovu objeví při nástupu na univerzitních sportovištích, tentokrát však již v barvách vojenské vysoké školy.


Ke stažení:

Vý​sledková listina 


Fotogalerie:

 Branná soutěž "O pohár rektora UO" ​​​​


Video:

​​Autor: Viktor Sliva​

​ ​​

​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa