Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pozornosti veřejnosti se těšila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pozornosti veřejnosti se těšila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 1255

​21.9.2015 • Početní návštěvníci, kteří o víkendu zavítali na Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil AČR, využili možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Dělo se tak v prezentačním stanu Univerzity obrany, kde zavítali zejména studenti třetího a maturitního ročníku středních škol v mnoha případech doprovázeni svými rodiči. 

Příslušníci fakult objasňovali mladým lidem podmínky přijetí a studia v nových souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a polního výcviku studentů ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Zájemci o studium tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády. 

Prezentační místo Univerzity obrany vhodným způsobem doplňoval vystavený víceúčelový robotický prostředek UGV Taros V2 z produkce státního podniku VOP CZ, na jehož vývoji participují někteří vědečtí pracovníci univerzity. Taros V2 je určen pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Je koncipován modulárním způsobem s možností dovybavení zbraňovými, robotickými a senzorickými systémy. 

Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil AČR si naplno užilo 225 tisíc návštěvníků. Prostor pozemních dynamických ukázek po oba dva dny obléhaly davy diváků, kteří neúnavně tleskali každé prezentaci vojáků, policie, hasičů i celní služby. Armáda České republiky představila celou řadou akcí, mezi kterými nechyběla například ukázka boje o osadu prezentovaná vojáky 7. mechanizované brigády. Celé akci předcházely údery na pozemní cíle protivníka provedené bitevníky L-159 a vrtulníky Mi-24. Následoval seskok výsadkářů 102. průzkumného praporu z letounu CASA nad osadou. Podporu útočícím vojákům poskytly i tanky T-72M4CZ a bojová vozidla pěchoty BVP 2. V další fázi se osada dostala pod palbu dělostřeleckých houfnic DANA. Právě roje z bojových vozidel sehrály rozhodující roli při dobývání a vyčištění osady. 

Velké pozornosti diváků se těšila také ukázka zásahu speciální jordánské ženské jednotky, která se uskutečnila ve spolupráci s vojáky prostějovského 102. průzkumného praporu. Příslušnice jordánských sil se připravovaly na toto představení doma ve Výcvikovém centru krále Abdulláha pro speciální operace.

Už tradičně byla divácky nejatraktivnější letecká technika, která byla v tomto roce ve znamení leteckých obrů: legendární strategický bombardér B-52H Stratofortress amerického letectva a McDonnelll Douglas C-17 Globemaster III švédského letectva. V obležení byl americký konvertoplán Bell Boeing CV-22B Osprey a demonstrátor nového českého výcvikového letounu L-39NG. Vzdušné síly AČR představily kromě stíhacích letounů také dopravní a bitevní vrtulníky. Jednou z dynamických ukázek byla demonstrace manévrovatelnosti dvoumotorového bitevního vrtulníku Mi-24. Druhou pak neméně atraktivní ukázka simulace záchrany sestřeleného pilota pomocí transportního Mi-171Š.

Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil AČR se účastnily armádní, policejní, záchranářské a celní jednotky z šestnácti zemí světa. Přitom Švédsko se letos stalo partnerskou zemí Dnů NATO. Na slavnostní zahájení akce do Mošnova dorazil nejen ministr obrany Martin Stropnický, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, ale také švédský ministr obrany Peter Hultqvist či předseda Vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel.

 

Autor: Pavel Pazdera

​ ​​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa