Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příprava v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Příprava v poli

Počet shlédnutí: 790

​10.9.2015 • „Nasadit druhý turniket!“ instruktor udílí pokyn studentům, kteří se sklánějí nad svým kolegou, zatímco zbývající členové družstva zajišťují kruhovou obranu. Na dohled odtud se z vysoké trávy najednou ozývají kulometné dávky a na několika místech se objevují záblesky výstřelů z hlavní. Další družstvo se s využitím maskovacích schopností terénu a vegetace takticky přesouvá na novou pozici. Je začátek září a ve výcvikovém prostoru Březina probíhá polní výcvik studentů Univerzity obrany a základní příprava letošních nováčků.

Studenti prvního ročníku obou brněnských fakult Univerzity obrany v průběhu srpna a září prakticky procvičují taktické činnosti jako útok, obrana, přesun a rozmístění mimo boj, se kterými byli teoreticky seznámení na přednáškách v průběhu 2. semestru svého souvislého pětiletého magisterského studia. Cílem je upevnit, rozšířit a prohloubit znalosti základních taktických činností vedených pěším družstvem a vytvořit základní návyky a dovedností v přípravě a řízení uvedených taktických činností družstva. Podle propracovaného rozvrhu tak jednotlivé čety rozdělené do pěších družstev metodicky procvičují konkrétní činnosti – například vyražení na zteč, překonávání zátarasů, boj v hloubce obrany nepřítele, přeskupení a vystřídání nebo činnost družstva při zaujímání obranného postavení, vedení obranného boje a v rámci palebného přepadu.

Jedna ze studijních čet na ženijně metodickém cvičišti právě absolvuje úvodní zaměstnání v předmětu ochranné stavby. Příslušníci čety se seznamují s jednotlivými typy zákopů a prvky jejich konstrukce. „Pokud zalehnete, zmenší se plocha vašeho profilu na desetinu a ochranné stavby vaše krytí dál výrazně zvýší,“ vysvětluje vedoucí zaměstnání smysl ženijních zařízení, která se rozkládají v mírném svahu kolem rozestavených studentů.

Na vedení výcviku se kromě pedagogického sboru Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu aktivně podílejí instruktoři z vojenských útvarů 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády a spolu s nimi také 12 studentů prvního ročníku navazujícího magisterského studia, kteří tak současně procvičují a ověřují své velitelské a metodické dovednosti řídit výcvik podřízených vojáků. V závěrečné fázi polní přípravy studenty prověří také instruktoři kurzu Komando z Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově. Komplexní polní vyvedení prvního ročníku obou brněnských fakult proběhne 15. až 17. září formou nepřetržitého vojenského výcviku.

„Nový systém praktické přípravy studentů, který probíhá plně v gesci lektorů UO s podporou instruktorů od vojsk, se nám již plně osvědčuje, což dokazuje viditelný progres v oblasti získávání návyků a prohlubování dovedností studentů při plnění specifických taktických úkolů. Studenti se učí základním způsobem vyhodnocovat stanovený úkol, přijmout rozhodnutí a vydat palebný úkol či palebný povel ve funkci velitele týmu. Nutno podotknout, že aplikace úplného rozhodovacího procesu na úrovni velitele družstva včetně řízení boje družstva zakončené bojovou střelbou je čeká až ve druhém ročníku,“ hodnotí dosavadní průběh praktické přípravy plukovník Jaroslav Kozůbek, vedoucí Katedry taktiky.

O několik kilometrů dál se ve výcvikovém prostoru mísí zvuky jednotlivých výstřelů, kulometných dávek a výbuchů granátů. Čety letošních nováčků rotují mezi střelnicí a házelištěm granátů a v rámci základní přípravy sbírají první zkušenosti se zacházením s ručními zbraněmi a municí. „Já tam mám šest ran,“ říká se směsí obavy a nejistoty v hlase vojínka Škvorová, když k ní přicházejí instruktoři, aby na terči sečetli výsledek její střelby. „Ta jedna asi bude moje,“ ozývá se vedle stojící kolegyně s omluvným výrazem ve tváři. Instruktoři sčítají bodovou hodnotu a výsledek je příznivý – i po odečtení nejlepšího ze šesti zásahů splnila vojínka Škvorová požadovaný výsledek 35 nastřílených bodů.

Ze sousední kulometné střelnice právě se svou četou odchází vojín Tůma. Na obloze, ráno zatažené a slibující déšť stále více prosvítá slunce, které příjemně hřeje. „Dnes je to v pohodě, ale při prvních střelbách v polovině srpna jsme za deště pěkně promokli a vymrzli,“ hodnotí v pořadí třetí pobyt na střelnici někdejší gymnazista z Nového Strašecí. Během dosavadního výcviku ho zaskočila fyzická náročnost přípravy, a nejen to: „Čekal jsem, že tu budeme dva měsíce v kuse. Když jsem po týdnu přijel domů, máma se mě ptala, co se děje.“ Podobnou představu o základním výcviku měla jeho kolegyně vojínka Šindelářová, kterou zatím nejvíce zaujal výcvik na ohňové dráze: „Probíhali jsme tam dýmem a plameny v plynových maskách, bylo to super,“ vzpomíná dívka, která na Univerzitu obrany přišla z Vojenské střední školy MO v Moravské Třebové a která by se v budoucnu chtěla zaměřit na problematiku zbraní a munice.

„Perfektní, zopakoval bych si to hned znovu,“ hodnotí vojín Jiří Mráz čerstvou zkušenost z prvního hodu ostrým granátem, který právě absolvoval spolu s kolegy z čety. Letošní absolvent Bezpečnostně právní akademie v Malých Svatoňovicích si při volbě budoucí specializace klade vysoké cíle – chtěl by se stát velitelem průzkumné jednotky. Vojenské dovednosti nabyté během prvních týdnů základního výcviku si také on spolu s kolegy ověří během komplexního cvičení. Během něj stráví v terénu při plnění úkolů souvisle tři dny a dvě noci.


Autor: Viktor Sliva​

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa