Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojenská lékařská akademie v Bělehradě přivítala mediky FVZ UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Vojenská lékařská akademie v Bělehradě přivítala mediky FVZ UO

Počet shlédnutí: 1073

​10.9.2015 • Tři studenti Vojenského všeobecného lékařství FVZ UO vyjeli dne 16. srpna 2015 v rámci zahraniční spolupráce vojenských vysokých škol na 14denní výměnný pobyt na Vojenskou lékařskou akademii (VMA) Univerzity obrany v Bělehradě. Rotmistr Jan Brixi (5. roč), rotná Bc. Sabina Hovancová (4. roč) a rotný David Altrichter (4. roč.) tak navázali na úspěšně zahájenou spolupráci z loňského roku, kdy se studentská výměna se srbskou akademií uskutečnila poprvé.

„Na akademii nás přivítal proděkan pro vědu, výzkum a zahraniční spolupráci podplukovník Prof. Dr. Tihomir Ilić. Náš program byl kompletně připraven srbskou stranou a po celý čas byly našimi ochotnými průvodkyněmi Nataša Janjušević MD a Bojana Maličević MD. Navštívili jsme Institut medicínského výzkumu VMA, Národní centrum kontroly toxických látek VMA, Institut hygieny, Institut epidemiologie i klinická pracoviště jako jsou Institut nukleární medicíny a Institut pro krevní transfúze a hemobiologii. Kolegové z univerzity nám představili vědecké projekty,  na některých spolupracují s českými pracovišti. V Institutu vědeckých informací, který tvoří jedna centrální a několik úsekových knihoven a archivů, nám ukázali chod publikačního centra VMA, které od roku 2008 vydává odborný časopis Vojensko-medicínské rozhledy „Vojnosanitetski pregled, který je na základě svého impact faktoru řazen mezi 155 nejvýznamnějších periodik na poli praktické a interní medicíny.

Velmi zajímavé dopoledne jsme strávili na Klinice fyzikální medicíny a rehabilitace, kde jsme se zapojili do přímého sledování terapie i probrání kazuistik pacientů. Zajímavostí pro nás bylo užití metod akupunktury a dalších technik čínské medicíny, které jsou zde běžně a s výborným efektem implementovány do systému péče o pacienty. Poslední den našeho prvního týdne jsme strávili na operačních sálech, seznámili jsme se s rutinou anesteziologické a chirurgické práce a rozdíly v materiálu a postupech. V průběhu druhého týdne jsme pak navštívili Kliniku akutní interní medicíny a Transplantační centrum, kde jsme měli možnost vidět pracoviště invazivní kardiologie a diferenciálně-diagnosticky zajímavé kazuistiky akutních kardiologických pacientů. Posledními medicínskými pracovišti, která jsme navštívili, byl Institut letecké medicíny a Centrum pro hyperbarickou medicínu. Prvně jmenovaný Institut nám byl představen hlavně z hlediska své historie a významné role v rozvoji letecké medicíny. V současnosti je mimo jiné centrem provádějícím zátěžové testování a výběr budoucích pilotů a letového personálu, a to jak pro vojenskou, tak i pro civilní sféru. V Centru hyperbarické medicíny jsme probrali indikace a kontraindikace tohoto druhu léčby a prohlédli si samotnou hyperbarickou komoru a řídící pult se zajímavým výkladem o nutných bezpečnostních opatřeních pro provoz tohoto zařízení.

Volný čas v Bělehradě jsme trávili nejen klasickým turistickým způsobem, tedy obcházením památek a hlavních atrakcí, ale snažili jsme se poznat Bělehrad i „neturisticky“, zažít jeho atmosféru, poznat noční život, sportovní i kulturní akce. V tomhle nám velmi pomohly naše průvodkyně. Díky nim jsme se dozvěděli například o Beer Fest festivalu, který k naší radosti probíhal právě v době naší návštěvy, a nabízel na jednom místě to nejlepší z balkánských pivních speciálů a originálních místních kapel. Také jsme byli studenty posledního ročníku pozváni na oslavu zakončení studia, kde jsme se na chvíli mohli stát částí jejich skupiny a vidět na vlastní oči, jak skvělí jsou Srbové ve společném slavení (a důvod k oslavě se najde často), a to v opravdu plnokrevném balkánském stylu J. Bělehrad se může zdát trochu chaotický, ale je to město silných emocí a zážitků. Celou dobu našeho pobytu jsme se setkávali s vlídností, pohostinností a otevřeností i typickým místním smyslem pro humor.

Ke konci našeho pobytu jsme se v prostorách rektorátu Univerzity obrany setkali s plk. Prof. Dr. Goranem Dikićem, prorektorem pro meziuniverzitní a mezinárodní spolupráci. Shlédli jsme prezentaci o historii i současnosti srbské Univerzity obrany, o jejích studijních programech, zapojení do mezinárodních výzkumných projektů (Tempus) a o současné podobě mezinárodní spolupráce a dalším vzdělávání důstojníků srbské armády. Toto setkání se neslo ve velmi přátelském duchu a bylo, stejně jako společná večeře s našimi průvodkyněmi a velitelem kadetů mjr. Kiproskim, skvělým uzavřením našeho výměnného pobytu na VMA. Je nám líto, že očekávaný příjezd skupiny srbských studentů v září k nám na FVZ nakonec díky neočekávaným obtížím srbské strany neproběhne, a tak jim nebudeme moci oplatit jejich pohostinnost tak, jak jsme to plánovali.“


Autor: Sabina Hovancová​,  Foto: Sabina Hovancová, VMA Bělehrad

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa