Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na leteckém festivalu CIAF 2015

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na leteckém festivalu CIAF 2015

Počet shlédnutí: 1374

​7.9.2015 • O víkendu se na královéhradeckém letišti uskutečnil již 22. ročník Mezinárodního leteckého festivalu CIAF (Czech International Air Fest). V sobotu i v neděli se veřejnosti představily vzdušné i pozemní síly Armády České republiky, letouny domácích a zahraničních hostů. Na tak významné letecké show mezinárodního rozsahu se prezentovala i Univerzita obrany.

Organizátoři si pro diváky připravili vskutku bohatý program, který zahájily Vzdušné síly AČR, a to průletem nadzvukových bitevních letounů JAS-39 Gripen a podzvukových bitevníků L-159 ALCA. Poté následoval sled dynamických letových ukázek, ve kterých byly k vidění schopnosti letecké techniky jako třeba vrtulníků Mi-171 Š, Mi-24/35 dále pak letounů L-39 nebo L-29. V rámci doprovodné statické expozice představilo své technické možnosti několik útvarů AČR, jako např. 25. protiletadlový raketový pluk Strakonice se svými mobilními protiletadlovými komplety včetně přehledového a naváděcího radiolokátoru SURN nebo zástupci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov, kteří předvedli lehké obrněné vozidlo DINGO, kolový obrněný transportér PANDUR II a lehké obrněné vozidlo IVECO.

Návštěvníky, převážně rodiny s dětmi lákala tato jedinečná příležitost shlédnout výjimečné letové ukázky, ale taktéž zajímavé statické expozice a možnost zapojit se do rozmanitých doprovodných programů. K leteckému festivalu CIAF ale neodmyslitelně patří i vystoupení různých leteckých akrobatických skupin na rozličných strojích, které nechyběly ani letos. Veřejnosti se tak představily akrobatické skupiny z osmi států, jako například slovenská skupina Očovskí Bačovia na čtyřech letounech L-23 Super Blaník, lotyšská sestava Baltic Bees s šesti letouny L-39, švýcarský tým P3 Flyers s letouny Pilatus P-3 nebo anglická akrobatická skupina Team Raven na letounech RV-8 a RV-4.

Zástupci z Univerzity obrany si pro návštěvníky nachystali v prostoru statické expozice informační stan, ve kterém po celou dobu konání akce byly k dispozici informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách. Zájemci tak měli jedinečnou příležitost získat přímo na místě důležité informace o tom, jak se stát budoucím důstojníkem Armády ČR, studentem Univerzity obrany, informace o nabízených studijních oborech, podmínkách přijímacího řízení, a mnoho dalších pro uchazeče o studium velmi zajímavých a podstatných sdělení.


Autor: Roman Hanzlík

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa