Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zahájení jubilejního Kurzu generálního štábu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zahájení jubilejního Kurzu generálního štábu

Počet shlédnutí: 636

​2.9.2015 • V aule Univerzity obrany byl ve středu odpoledne zahájen v pořadí třicátý Kurz generální štábu a současně i Kurz pro vyšší důstojníky. Spolu s představiteli Univerzity obrany a Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií, jež je garantem kurzů, se zahájení zúčastnili také zástupci Generálního štábu AČR a ministerstva obrany. 

V úvodu ceremoniálu představil plukovník v zál. Vojtěch Němeček všech 40 účastníků právě zahajovaných kurzů. Po představení posluchačů se slova ujal generálmajor Jaroslav Kocián, zástupce náčelníka Generálního štábu - Inspektor AČR. Ten nejprve ocenil nový koncept kariérové přípravy důstojníků AČR, jenž je nyní realizován Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademií ve Vyškově a Univerzitou obrany v Brně. „Studium strategie, bezpečnostní a obranné politiky, vojenského umění, ale také vojenské historie a angličtiny je velmi důležité v kariéře každého důstojníka souča​sné české armády,“ zdůraznil generál Kocián, který se rovněž dotkl současné mezinárodně politické situace ve světě, role NATO a Armády ČR. 

„Kromě získání penza znalostí je naším cílem rozvíjet u vás analytické myšlení a tvůrčí schopnosti, což vám umožní se v budoucnu dobře rozhodovat a efektivně vést podřízené,“ uvedl rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, který začínající kurzy zarámoval do aktuálních potřeb Armády ČR. 

Uvedené kariérové kurzy důstojníků, probíhající v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií UO prošly v loňském roce výraznou proměnou. V jejich novém pojetí je kladen větší důraz na aktivní participaci studentů na procesu vzdělávání a také na změnu způsobu myšlení, na všeobecný rozhled a ostatní osobnostní charakteristiky typické pro vyzrálou osobnost občana – profesionálního vojáka. „Výrazným rysem nově koncipovaných kurzů je posílení zpětné vazby mezi účastníky a přednášejícími. V tomto ohledu jsme přijali konkrétní opatření, umožňující reagovat na podnětné připomínky, které průběžně zapracováváme do učební dokumentace,“ řekl závěrem rektor-velitel UO. 

Nového běhu sedmiměsíčního Kurzu generálního štábu pro vybrané vyšší důstojníky k přípravě na významné funkce se stanovenou hodností plukovník nebo brigádní generál se účastní 15 posluchačů. Mezi nimi je také jeden důstojník z Německa, který se má v budoucnu stát vojenským přidělencem SRN v ČR. Výuka v kurzu je zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku, leadership a vojenské umění. 

V Kurzu pro vyšší důstojníky se pět měsíců budou vzdělávat důstojníci v hodnosti od kapitána mající předpoklady pro zastávání velitelských a štábních funkcí se stanovenou hodností major a podplukovník. Výuka v prezenční formě pro 25 posluchačů bude zaměřena na bezpečnostní a obrannou politiku, obranné plánování, leadership a vojenské umění.

 

Autor: Pavel Pazdera

​ ​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa