Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Hold stovce brněnských účastníků SNP

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Hold stovce brněnských účastníků SNP

Počet shlédnutí: 532

28.8.2015 • Představitelé a členové Českého svazu bojovníků za svobodu a dalších občanských sdružení a zástupci Univerzity obrany a městské části Brno-sever položili ve čtvrtek odpoledne kytice k pomníku Slovenského národního povstání na stejnojmenném náměstí v brněnských Černých Polích. Stalo se tak v souvislosti se 71. výročím zahájení ozbrojeného vystoupení protifašistických sil na území Slovenska v závěru druhé světové války.

Pietnímu aktu v Černých Polích předcházelo vzpomínkové setkání, které se uskutečnilo v prostorách hostitelské Univerzity obrany v Klubu UO na Šumavské ulici. Zástupce Univerzity obrany, prorektor pro vnitřní řízení plukovník Miloslav Bauer v úvodu vzpomenul na osobní setkání s generálem Františkem Fajtlem, československým stíhacím pilotem, který proti nacistickému Německu bojoval za druhé světové války v řadách Royal Air Force a od roku 1944 v leteckých jednotkách v SSSR. Dne 17. září 1944 pod jeho vedením přistál první československý samostatný stíhací letecký pluk na letišti Tri duby nebo také Zolná u Sliače, aby podpořil nedlouho předtím vyhlášené Slovenské národní povstání. Největším úspěchem pluku bylo zničení a poškození dvou desítek německých letounů na letišti v Piešťanech. 

Tajemnice MěV ČSBS Brno Marie Kudličková v hlavní části setkání připomněla příčiny, průběh a výsledky Slovenského národního povstání. To bylo důsledkem změn, k nimž v roce 1943 došlo ve Slovenském štátě ve prospěch hnutí protifašistického odporu. Vládnoucí klerofašistický luďácký režim se dostával s postupující frontou do stále hlubší krize a vnitřní izolace. Nejotevřeněji se situace projevila ve slovenské armádě, která byla jednou z hlavních mocenských opor luďáckého režimu. Koncem roku 1943 došlo k propojení jednotlivých proudů ve slovenském odboji a vytvoření ilegální Slovenské národní rady, jejíž členové přijali koncem roku 1943 tzv. „Vánoční dohodu“, ve které se vyslovili pro zahájení příprav celonárodního povstání na Slovensku s cílem znovuobnovení společného státu Čechů a Slováků na svobodných a demokratických základech.

Na jaře 1944 se vytvořilo na Slovensku tzv. „Vojenské ústředí“ v čele s podplukovníkem Jánem Golianem, které soustřeďovalo odbojáře z řad vojáků slovenské armády. Dne 23. března 1944 byl podplukovník Ján Golian povýšen prezidentem ČSR dr. Edvardem Benešem na plukovníka a jmenován vedoucím příprav na slovenské povstání.

V létě 1944 se na Slovensku zaktivizovalo partyzánské hnutí, kde důležitou roli hrály výsadky ze SSSR, jejichž členy byli sovětští i českoslovenští vojáci. Vystupňování bojové činnosti partyzánů vedlo k ohrožení týlových komunikací německé armády. Slovenská klerofašistická vláda spolu s prezidentem Msgr. Jozefem Tisem proto souhlasila s vysláním německých jednotek na Slovensko k obnovení pořádku, což se rovnalo faktické vojenské okupaci německými vojsky. Německá armáda následně začala 29. srpna 1944 obsazovat slovenské území.

V této situaci došlo k nezbytnému vyhlášení ještě nedostatečně připraveného povstání. Německé armádě se podařilo odzbrojit dvě východoslovenské divize a tím zhatit hlavní cíl povstalců – otevření karpatských průsmyků pro postupující Rudou armádu. Centrem povstání se stala Banská Bystrica, sídlo Slovenské národní rady, která zde vyhlásila 1. září 1944 obnovení Československé republiky jako společného státu Čechů a Slováků a převzala moc na osvobozeném území. Velení nad 1. československou armádou na Slovensku převzal divizní generál Rudolf Viest, který jako člen československé exilové vlády přiletěl z Londýna.

Povstalcům se však nedostalo podpory zvenčí a bez ní nemohlo povstání německému útoku dlouho odolat. Po dvouměsíčních bojích byla 1. čs. armáda poražena a její zbytky ustoupily do hor, kde přešly k partyzánskému způsobu boje. V brutálních represích, které po povstání následovaly, bylo vypáleno na 60 slovenských vesnic a osad, na 15 000 lidí bylo odvlečeno do koncentračních táborů, kde mnozí zahynuli.

Slovenské národní povstání, přestože nedosáhlo svých původně vytčených cílů, ukázalo spolu s hrdinným bojem zahraničních československých vojáků na západní i východní frontě a partyzánským odbojem v českých zemích, který vyvrcholil pražským povstáním v květnu 1945, že Češi a Slováci odmítají nacistickou okupaci a chtějí znovu žít ve společném státě – svobodné Československé republice.

Jak zaznělo v dalším průběhu vzpomínkového setkání v prostorách Klubu Univerzity obrany, Slovenského národního povstání se zúčastnilo asi sto obyvatel Brna, trojnásobný počet občanů jižní Moravy a z celého protektorátu se do bojových akcí v rámci SNP zapojily dva až tři tisíce lidí.


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa