Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Cihelna 2015 za účasti Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Cihelna 2015 za účasti Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 1246

24.8.2015 • V sobotu 22. srpna 2015 proběhla na nedaleké louce poblíž městečka Králíky na Pardubicku, tradiční vzpomínková vojensko-historická akce pod názvem „Den Sil podpory Armády České republiky – CIHELNA 2015“. Pořadatelem bylo město Králíky spolu s Armádou ČR a provozovatelem vojenského muzea firmou Army Fort Brno, s.r.o.

Králická Cihelna nesoucí název po místním pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny“ je jednou z největších akcí Armády ČR a klubů vojenské historie, která je určena široké veřejnosti. Nejinak tomu bylo i letos, kdy akci navštívilo přes dvacet tisíc zájemců. Záštitu převzal tradičně hejtman Pardubického kraje, Martin Netolický a starostka města Králíky Jana Ponocná. Za armádu ČR se zúčastnili ministr obrany Martin Stropnický, Ředitel sekce rozvoje a plánování schopností MO brigádní generál Pavel Adam a ředitel Sekce podpory MO plukovník Jaroslav Linhart.

Pořadatelé si pro návštěvníky připravili opět bohatý program dynamických a statických ukázek, při kterých prezentovaly své síly nejenom složky Armády ČR, ale i Integrovaný záchranný systém, Celní správa ČR a samozřejmě vojenskohistorické kluby. Ve svých statických expozicích představila Armáda ČR širokou škálu soudobé techniky. Mimo armádní techniku byla vystavena i technika Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy ČR a samozřejmě nechyběla ani technika vojenských historických klubů, která se postarala o historickou ukázku na téma: „Boj o Moravskou bránu 1945“. Tato ukázka byla k vidění během celodenního programu dokonce dvakrát.

Po celou dobu konání akce si veřejnost mohla prohlédnout zpřístupněné pevnosti z let 1935 – 1938.  Programová nabídka byla pro všechny jistě velmi rozmanitá a mimo hlavní sobotní bojové ukázky mohli diváci navštívit i zpřístupněné vojenské muzeum nebo si vychutnat páteční kulturní večer na náměstí v Králíkách.

Na tak významné akci nechyběla samozřejmě ani Univerzita obrany, která zde prostřednictvím svých zástupců nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. Potenciálním uchazečům tak byly představeny zejména vojenské magisterské studijní programy nebo třeba podmínky a specifika studia na této jediné vojenské vysoké škole v České republice. O stan Univerzity obrany byl velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace.


Autor: Roman Hanzlík

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa