Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Předání odznaků leteckých odborností absolventům UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Předání odznaků leteckých odborností absolventům UO

Počet shlédnutí: 1520

3.8.2015 • Jak se již stalo tradicí, představitel velitelství vzdušných sil AČR předal letošním absolventům bakalářského studia oborů Vojenský pilot a Letový provoz pilotní odznaky a odznaky řídících letového provozu. Stalo se tak v pátek 31. července 2015 v prostorách Technického muzea v Brně hned po slavnostním vyřazení absolventů vojenského prezenčního studia Univerzity obrany. 

Čtyřleté studium ve studijním oboru Vojenský pilot letos úspěšně dokončilo šest absolventů a tříleté bakalářské studium v oboru Letový provoz čtyři absolventi. Ti první budou za pár let možná taky řídit Gripeny a střežit vzdušný prostor nad Českou republikou. Ti druzí je zase budou na dálku jistit, aby se vždy bezpečně vrátili na zem.

Ceremoniálu v Technickém muzeu, který řídil prorektor UO a vedoucí Katedry letectva a letecké techniky Fakulty vojenských technologií plukovník gšt. Miloslav Bauer, se zúčastnili zástupci leteckých základen, emeritní rektor Polské letecké akademie v Deblinu brigádní generál Ryszard Hač, předseda Svazu letců ČR generálmajor Jiří Kubala, druhoválečný veterán brigádní generál letectva Emil Boček a stážista na UO kapitán amerického letectva Gabriel Bugajski. Předávání odznaků byli přítomni také rodiče a nejbližší příbuzní absolventů.

Četař Matěj Správka snil o povolání pilota už od patnácti let. „Kdykoliv nám něco bzučelo nad barákem, tak jsem vyběhl na balkon a díval se, co to letí,“ říká četař Správka, který bude pokračovat na Univerzitě obrany v dvouletém navazujícím magisterském studiu. V budoucnu by chtěl pilotovat vrtulník.  

Studium prý uteklo rychle, nejtěžší bylo se na obor pilot, považovaný za prestižní, vůbec dostat. „Opravdu nejtěžší je asi vstup, od přijímaček až po zdravotní kritéria. Vedle studia pak už létání člověk jen víc a víc propadá,“ shodují se absolventi, kteří mají nalétáno již kolem 70 hodin na cvičném vrtulovém letounu Z-142C AF. Bývalý československý pilot RAF, generál Boček, jim pak popřál, aby jim to i nadále dobře létalo.


Autor: Pavel Pazdera

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa