Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Promoce završily akademický rok na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Promoce završily akademický rok na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1252

3.8.2015 • Specifikem studia na vojenské vysoké škole je zdvojený akt jeho ukončení. A tak po pátečním ranním vyřazení 197 letošních absolventů vojenského studia následovaly od poledne až do podvečera čtyři běhy promocí. Ty letos probíhaly v aule VUT v areálu pod Palackého kopcem. V neobvyklé sférické prostoře proti sobě tváří v tvář stanuli absolventi a představitelé vedení školy na straně jedné a rodiče a známí úspěšných studentů na straně druhé.

Jako první přicházejí na řadu dosavadní studenti Fakulty vojenského leadershipu. Ve dvou bězích konaných s dvouhodinovým odstupem předstupuje před rektora-velitele brigádního generála Bohuslava Přikryla, odříkává absolventský slib a z rukou děkana plukovníka Vladana Holcnera přebírá diplomy 95 nových bakalářů a inženýrů, šest z nich si diplom odnáší v červených deskách. Pravidelné tempo ceremoniálu přerušuje pouze jedna z absolventek, která s rukou nataženou k fakultní insignii pronáší slova: „Sloužím vlasti!“ Děkan Holcner ji gestem zastavuje a nechává ji tento krok akademické ceremonie zopakovat. Poté, co pronese předepsaný obrat: „Tak slibuji!“, přebírá právě promovaná inženýrka z děkanových rukou potvrzení o absolvování studia.

Odpoledne se konají dva běhy promocí Fakulty vojenských technologií. Na úvod ceremonie oslovuje absolventy děkan plukovník Libor Dražan: „Podle mého mínění jste schopni prokázat v praktickém životě výbornou připravenost, která vám umožní prosadit se nejenom v Armádě České republiky, ale později také v průmyslu, ve státní správě, v soukromém podnikání či v dalších oblastech lidské činnosti.“ Absolventi fakulty jsou rozděleni do dvou skupin o 63, respektive 62 členech. Diplomy vždy přebírají nejprve ti s vyznamenáním, je jich celkem 12. „Zde!“ ozývá se v první běhu zvučné zahlášení poručíka A. K. a na tváři rektora-velitele se objevuje souhlasný výraz uznání příkladné vojenské razance. Čerstvý inženýr A.K. svůj diplom převzatý od děkana Dražana pevně tiskne k hrudi a s hrdým pohledem do hlediště vychutnává hlasitý potlesk.


Pátečním promocím vojenských studentů předcházely o den dříve promoce absolventů civilního a kombinovaného studia. Ve čtvrtek dopoledne a krátce po poledni rovněž v aule VUT proběhly dva běhy v režii Fakulty vojenského leadershipu a jeden uspořádaný sesterskou Fakultou vojenských technologií.


Fotogalerie:

 Sla​vnostní promoce absolventů 31. 7. 2015​ ​​​​


Autor:  Viktor Sliva​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa