Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kapitán USAF Gabriel Bugajski se podílí na vědeckém výzkumu Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kapitán USAF Gabriel Bugajski se podílí na vědeckém výzkumu Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 827

29.7.2015 • Skoro dva roky působí na Univerzitě obrany důstojník amerického letectva Gabriel T. Bugajski, který na Fakultě vojenských technologií vědecky pracuje v rámci mezinárodního výměnného programu inženýrů a vědeckých pracovníků ESEP (Engineer and Scientist Exchange Program).

Kapitán Gabriel Bugajski nastoupil na Univerzitu obrany v září 2013 jako vůbec první příslušník USAF v České republice v rámci tohoto výměnného programu. Na brněnskou univerzitu přišel z vojenského zkušebního a vyhodnocovacího centra AFOTEC (Air Force Operational Test and Evaluation Center) v Novém Mexiku, kde pracoval jako vedoucí inženýr v rámci provozních zkoušek transportních letounů Lockheed C-130 Herkules a tankovacích letounů Boeing KC-46A. Zde byl zodpovědný za plánování zkoušek a sběr a analýzu dat.

Na Univerzitě obrany je kapitán Bugajski zařazen na odborné skupině motorů na Katedře letectva a letecké techniky, kde se podílí na řešení projektu pro rozvoj výzkumné organizace s názvem „Testy leteckých pohonných jednotek ve vybraných režimech letu“, a to především na zkouškách malých proudových motorů TS-20 a TJ100. V rámci daného projektu velmi dobře uplatňuje své zkušenosti z plánování zkoušek, sběru a analýzy dat.

Kapitán Bugajski se také podílí na tvorbě softwaru pro sběr a analýzu měřených dat z testů malých proudových motorů a na návrhu užitného vzoru měřicího zařízení nerovnoměrnosti proudu ve vstupu proudových motorů. Je spoluautorem pěti odborných článků a rovněž přednesl přednášku o plánování experimentů pro studenty bakalářského studia.

Do života školy a katedry se zapojuje i v mimo pracovních aktivitách. Účastní se například exkurzí v leteckých výrobních závodech a na základnách letectva AČR, profesního přezkoušení či fotbalových tréninků v rámci tělesné přípravy. Pro katedru představuje vítané oživení kolektivu s neotřelým pohledem na celou řadu problémů, vždy s aktivním, nadšeným a přátelským přístupem.

„Přesto, že některé aspekty fungování Univerzity obrany jsou pro mě překvapivé, hodnotím svůj dvouletý pobyt v Brně velmi kladně. Kromě vřelého přijetí do kolektivu katedry oceňuji zdejší otevřenost různým názorům, odbornou úroveň a široký rozsah znalostí a dovedností pracovníků katedry či efektivní způsob řešení technických problémů. Obdivuhodné je také množství času, které učitelé věnují studentům,“ říká kapitán Gabriel Bugajski.

Americký důstojník si také pochvaluje možnosti kulturního a sportovního vyžití v Brně a České republice. „Ve volném čase se věnuji cestování po památkách a zajímavostech České republiky, ale i ostatních států Evropy, kterých jsem navštívil už patnáct,“ uvádí Bugajski. Hned od začátku své stáže se začal aktivně účastnit tréninků netradičního kolektivního sportu – podvodního ragby s oddílem Geofyzika Brno, kde se díky svému nadání, zapálení a mnohaleté průpravě závodního plavce stal velmi záhy platným členem týmu a účastnil se mezinárodních turnajů v Česku, Maďarsku a Rakousku.

Svůj pobyt na Univerzitě obrany kapitán Bugajski ukončí v polovině letošního září, kdy se vrací do USA. Jeho prvním úkolem zpátky ve vlasti bude zvládnutí důstojnického kurzu pro kapitány.


Autor: Jiří Pečinka, foto: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa