Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V zajetí státnic

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V zajetí státnic

Počet shlédnutí: 1330

16.7.2015 • Období blížícího se léta znamená pro studenty vysokých škol vždy příchod zkouškového období. Pro část studentů jde o zkoušky poslední, zato však nejdůležitější – takzvané státnice. Státní zkoušky na brněnských fakultách Univerzity obrany, oproti většině civilních vysokých škol, začaly až v pondělí 13. července a potrvají čtrnáct dnů. 

I když nakonec skoro každý, kdo státní zkoušku absolvoval, potvrdí, že to nebylo tak zlé, jsou státnice obdobím velkých obav a starostí o výsledek. Než přijde onen rozhodující den, je nutné obětovat moře času na vypracování bakalářské práce nebo diplomového projektu a nezbytná je také mnohdy vyčerpávající příprava na zkušební otázky. Prostě čas na přípravu nelze probendit. 

Když vcházím na učebnu Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií (FVT), ve které samozřejmě nechybí státní vlajka, portrét prezidenta a státní znak, před zkušební komisí, v jejímž čele stojí docent Vladimír Vráb, svoji bakalářskou práci obhajuje četař Jakub Ondrůšek. Práce nese název „Digitální měna Bitcoin“ a jak se dozvídám, jde o mezinárodní kryptoměnu, která se pyšní první pozicí na trhu vzhledem k tržní kapitalizaci kolem deseti miliard dolarů. Bitcoin přinesl revoluční decentralizovanou technologii pro přenos digitálních prostředků, přičemž celý systém je zcela transparentní a tím pádem i zabezpečený – přehled všech transakcí má u sebe každý počítač, který má nainstalovanou peněženku. K obhajobě svých bakalářských prací se před zkušební komisi postupně dostavují studenti z třetího ročníku studijního oboru komunikační a informační systémy. 

V nejvyšším patře budovy Tučkova 23 skládají zkoušky civilní studenti bakalářského studia oboru Bezpečnostní management, modulu Bezpečnostní služby. Svou bakalářskou práci zabývající se prvky bezpečného rodinného domu zde vynikajícím způsobem obhajuje Tereza Hejhalová. Předsedou zkušební komise je docent Josef Kellner a kromě pedagogů Katedry krizového řízení Fakulty vojenského leadershipu (FVL) je v komisi také prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR JUDr. Jiří Kameník. Ten následnou bakalářskou práci Martina Hubeného na téma „Aplikovaná kryptografie v krizovém řízení na úrovni obce“ hodnotí jako příliš teoretickou. Projev studenta Hubeného je hlasitý a místy až překotný. Nevyvádí ho z míry ani místy dotěrné dotazy členů komise. Zůstává pořád soustředěný a sebevědomý, i když jeho odpovědi nepřesvědčují členy komise o účelnosti navrhovaného způsobu bezpečnosti přenosu informací v krizovém řízení.

Na specializované učebně Katedry palebné podpory FVL svoji bakalářskou práci obhajuje student kombinovaného studia svobodník Tomáš Koutný. V mnoha ohledech svým vystoupením neuspokojuje komisi. Proto zákonitě přicházejí doplňující otázky od členů komise. Podstatně lepší obhajobu své práce má rotný Štěpán Tychtl, který působí na funkci velitele děla u palebné čety dělostřelecké baterie. K dané problematice se vyjadřuje věcně správně, avšak v jeho práci se objevují nepřesné matematické výpočty. Předsedou zkušební komise je profesor Ladislav Potužák a členy komise jsou také náčelník dělostřelectva AČR plukovník Ing. Ivan Mráz, Ph.D. a velitel 13. dělostřeleckého pluku plukovník gšt. Ing. Jan Třináctý. 

Při mé návštěvě učebny Katedry ženijní podpory FVL v Kasárnách Šumavská bakalářskou práci obhajuje četař Josef Dlouhý a poté si vytahuje ze sady zkušebních lístků otázky. Četař Dlouhý patří k výborným studentům ženijní specializace a podle výrazu v tváři a následného souhlasu se zdá, že otázkám z odborných předmětů rozumí. Zaujímá místo na „potítku“, kde si v klidu může připravovat odpovědi. A právě na zkušební otázky z předmětů Vojenský management, Ekonomie a Ženijní podpora začíná odpovídat četař Miroslav Lacina. Dopouští se určitých nepřesností, které vysvětluje při odpovědi na doplňující otázky. 

Na Katedře zbraní a munice FVT ve stejných kasárnách narážím na učebnu, kde státní zkoušky skládají vojenští studenti z Vietnamu. O patro výš zodpovídá otázky z předmětů Munice, Dělostřelecké zbraně a Zaměřovací přístroje četař Michal Čapka. „Myslím si, že můj výkon při obhajobě práce a odpovědích na otázky nebyl ideální,“ říká o své zkoušce četař Čapka, který je nakonec komisí hodnocen známkou dobře. Nedá mi to, abych se také nezeptal předsedy státní zkušební komise docenta Stanislava Procházky, jak hodnotí letošní státnice u studentů bakalářské specializace zbraně a munice. „Celkově jsou zatím znalosti studentů a jejich výsledky u státnic průměrné. S tím, že se objevují jedinci s výbornými znalostmi, jako je například četař Tomáš Melcr,“ uvádí docent Procházka a dodává: „Ve srovnání s některými jinými vysokými školami, kde jsem působil ve zkušební komisi, je na tom Univerzita obrany se znalostmi studentů na velmi dobré úrovni.“ 

V letošním akademickém roce na brněnských fakultách Univerzity obrany státní zkoušky absolvuje na 450 studentů bakalářského a navazujícího magisterského studia.

 

Autor: Pavel Pazdera

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa