Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Návštěva z Vietnamu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Návštěva z Vietnamu

Počet shlédnutí: 362

15.7.2015 • Dne 14. července 2015 Univerzitu obrany navštívila delegace z Vietnamské socialistické republiky, kterou vedl starší plukovník Le Duc Manh, zástupce ředitele personální sekce ministerstva obrany. Hlavním cílem návštěvy bylo projednat podmínky a možnosti realizace vzdělávacích a přípravných kurzů pro příslušníky ozbrojených sil Vietnamu na Univerzitě obrany.

Delegaci na Univerzitě obrany přivítal její rektor-velitel brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D. Po vzájemném představení účastníků byly projednávány detaily ujednání mezi ministerstvy obrany obou zemí o přípravném jazykovém kurzu pro devět příslušníků ozbrojených sil Vietnamské socialistické republiky, kteří by měli od následujícího akademického roku studovat bakalářský, resp. doktorský studijní program na Fakultě vojenských technologií. Vietnamští studenti na Univerzitě obrany studují v civilním programu již několik let a zájem vietnamské strany o tuto formu spolupráce trvá. V důsledku implementace nových studijních programů se však pro ně jako civilní studenty nyní značně zúžilo spektrum dostupných studijních oborů v bakalářském studiu. Co nyní na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany mohou studovat, delegaci objasnil proděkan této fakulty prof. RNDr. Jan Kohout, CSc.

Kromě akreditovaných studijních programů má Ministerstvo obrany Vietnamu zájem také o vzdělávání ve specializovaných kurzech. Proto proběhlo jednání o kurzu pro vyšší důstojníky v oblasti vojenského umění. Tímto počinem by se spolupráce v oblasti obrany rozšířila o další rozměr.

V odpoledních hodinách delegace v doprovodu proděkana pro vědeckou činnost Fakulty vojenských technologií UO prof. Kohouta navštívila dvě katedry, které se podílejí na vzdělávání vietnamského personálu. První z nich, Katedrou zbraní a munice delegaci provedl její vedoucí plukovník prof. Ing. Martin Macko, CSc. Ukázal hostům moderní vybavení, které využívají ke studiu a práci na vědeckých projektech jak příslušníci katedry, tak i studenti. Průvodcem po Katedře strojírenství byl vedoucí katedry plukovník doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. Velkou pomocí a pro hosty určitě příjemným překvapením byl student doktorského programu Ing. Doan Thanh Van, který ve vietnamštině provedl hosty laboratořemi katedry.

Na závěr návštěvy se delegace setkala v ubytovacích prostorách internátu Chodská s vietnamskými studenty.


Autor: Stanislav Poráň​ ​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa