Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Semestrální zkoušky v plném proudu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Semestrální zkoušky v plném proudu

Počet shlédnutí: 138

10.7.2015  Začátek léta je už tradičně obdobím, kdy studenti dokládají, jak si osvojili poznatky získané během předchozí výuky. Konkrétní období semestrálních zkoušek se však liší podle jednotlivých forem a druhů studia. Například na Fakultě vojenských technologií pro letošní studenty prvních ročníků, začínající pětileté magisterské studium, již zkoušky skončily, zatímco studenti prvního ročníku navazujícího magisterského programu teprve před zkoušející předstoupí.

Letošní nováčci na FVT po zkouškovém období nyní čerpají svou první řádnou dovolenou a chystají se na srpnovou a zářijovou praktickou přípravu v poli. Tam mohou získat dalších 11 z celkem 36 kreditů v rámci stávajícího letního semestru. Během dosavadní teoretické části výuky se studenti prvního ročníku podobně jako v předchozích letech nejvíce potýkají s předmětem základy elektrotechniky a výkonová elektrotechnika. Na to, aby získali alespoň 60 procent uvedeného maximálního počtu kreditů a tím postoupili do další fáze studia, mají čas do 4. října. 

Účetnictví bylo zase nejtěžší zkouškou tohoto semestru na sesterské Fakultě vojenského leadershipu pro dálkovou studentku druhého ročníku oboru logistika, jež si nepřála uvést své jméno. Ve čtvrtek dopoledne absolvovala 45minutový písemný test a na jeho základě mohla popsat své dojmy ze zkoušky: „Chybí mi výcvik, který může člověk získat jedině v praxi.“ Výsledek se z informačního systému dozvěděla až o den později z domova, ležícího na opačném konci republiky, odkud ke studiu do Brna přijíždí. Ani v případě úspěšného složení této poslední zkoušky semestru ji nečeká dovolená, ale běžný pracovní den u útvaru.

Další formou otestování nabytých znalostí byly v tomto zkouškovém období obhajoby prací rakouských kadetů, kteří v Brně pobývají v rámci programu Erasmus. Sedm z nich předstoupilo před komisi v úterý 7. července dopoledne. Mezi nimi byl i kadet Christoph Catching, který porovnával škrty ve výdajích na obranu v zemích západní a střední Evropy. To vše na pozadí současné napjaté mezinárodní situace, ovlivněné mimo jiné ozbrojenými konflikty na Blízkém Východě a na východní Ukrajině. Obhajobu posuzovala komise, jejímiž členy byli pedagogové z hostitelské univerzity, ale také zástupce mateřské vojenské akademie kadetů z Vídeňského Nového Města.

Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa