Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška čínských expertů na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přednáška čínských expertů na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 394

1.7.2015 • V úterý odpoledne proběhla na Univerzitě obrany přednáška akademických expertů zastupujících instituce Čínské lidové osvobozenecké armády, zabývající se problematikou vojenské vědy a otázkami obrany a bezpečnosti. Přednáška navázala na dopolední setkání čínské delegace s představiteli Univerzity obrany a v souvislosti s nedávným jednáním mezi zástupci náčelníků generálních štábů armád obou zemí lze tuto návštěvu bezpochyby označit jako další vyústění úspěšně se rozvíjejících čínsko - českých vztahů v oblasti obrany a bezpečnosti. 

Na úvod přednáškové části připomněl vedoucí čínské delegace generálmajor Yingli Zhang historické, geopolitické i vojensko-technické paralely, které spojují obě země. Ve své přednášce objasnil východiska při tvorbě národní obranné strategie, která klade důraz na naplňování národních zájmů v jihoasijském regionu a v pacifické oblasti. Generálmajor Zhang zdůraznil, že čínská obranná politika je založena na konfuciánském principu, podle kterého použití ozbrojených sil není nezbytné, pokud stále existují mírové prostředky pro řešení daného problému. Národní obranná strategie tedy především odráží potřebu udržet národní suverenitu a teritoriální integritu mírovými prostředky a k vojenské intervenci by principiálně došlo pouze po napadení agresorem.

V následující přednášce plukovník Xiaozhuo Zhao prezentoval aktuální stav spolupráce mezi Čínou a Spojenými státy v oblasti bezpečnosti a obrany. Zdůraznil především skutečnost, že pro Čínu představuje úspěšný rozvoj vztahů se Spojenými státy klíčový moment pro udržení míru v asijsko-pacifickém regionu.

Poslední přednášku uvedla námořní kapitánka Guangmei Xing na téma bezpečnostní hrozby v přímořských oblastech Číny. Eliminace bezpečnostních hrozeb, vyplývajících z teritoriálních nároků sousedních zemí, je jednou z hlavních priorit, s nimiž se Čína v současné době potýká. Tento problém se ještě více násobí hrozbami jako je nárůst teroristických a pirátských aktivit, důsledky přírodních katastrof či průmyslové havárie, mající negativní dopad na životní prostředí.

V následné diskuzi pak zástupci čínské delegace odpovídali poměrně otevřeně na dotazy, které se týkaly participace Číny v mnohonárodních vojenských operacích či podílu Číny, která vedle USA a Evropské unie vystupuje jako globální aktér při udržování stabilní bezpečností situace ve světě. Bylo bezpochyby zajímavé vyslechnout si názor představitele čínské strany, podle kterého se kupříkladu jeví zbrojní embargo uvalené Evropskou unií na jejich zemi jako diskriminační, tím spíše, že Čína oceňuje humanitární intervence EU, která tyto akce, na rozdíl od NATO, organizuje výhradně s mandátem OSN.


Autor: Zdeněk Petráš, foto: Stanislav Poráň, Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa