Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla morální imperativ legionářů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla morální imperativ legionářů

Počet shlédnutí: 1636

30.6.2015 • Připomínka slavnostní přehlídky Československé střelecké brigády u francouzského města Darney v roce 1918, představení historických praporů bojových jednotek a vyznamenání příslušníků UO byly hlavními body slavnostního nástupu Univerzity obrany, který proběhl v úterý dopoledne v Kasárnách Šumavská u příležitosti Dne ozbrojených sil ČR. Nástupu netradičně velel příslušník UO z řad studentů rotmistr Stanislav Vaněk.

 „Pro nás, příslušníky Armády České republiky, jako klíčové součásti ozbrojených sil, představují tradice bojů československých legionářů a poselství přísahy z Darney morální imperativ, který nesmíme nikdy zradit,“ uvedl ve svém vystoupení prorektor pro vnitřní řízení UO plukovník gšt. Miloslav Bauer. Připomněl také, že legionářská tradice se po roce 1989 stala jedním z ideových zdrojů budování armády demokratického státu a můžeme z ní čerpat ponaučení pro vlastní práci v dnešní době. „V této souvislosti mám na mysli potřebu mravní odvahy pojmenovat a objektivně diagnostikovat vojensko-bezpečnostní situaci a její příčiny na jedné straně a na straně druhé přijímat racionální a skutečně efektivní opatření na zmírnění existujících bezpečnostních hrozeb,“ uvedl prorektor Bauer.

Mostem mezi bojovou minulostí legionářských a posléze československých jednotek na straně jedné a současností vojenské vysoké školy na straně druhé bylo pět historických praporů, zapůjčených na nástup Vojenským historickým ústavem Praha a Československou obcí legionářskou. Jeden z praporů má přímou souvislost s místem konání slavnostního nástupu. V roce 1920 jej tehdejšímu veliteli 10. střeleckého pluku podplukovníku Čílovi předal v den odjezdu z Vladivostoku budoucí armádní generál Lev Prchala. Uvedená jednotka byla po návratu do vlasti sloučena s domácím 14. střeleckým plukem a tímto sloučením vznikl nový Pěší pluk č. 10 s původním historickým praporem i čestným názvem „Jana Sladkého Koziny“. Místem dislokace tohoto útvaru pak byl právě areál Kasáren Šumavská v Brně.

Dalším bodem programu slavnostního nástupu bylo ocenění práce příslušníků UO při přípravě nejmladší generace vojenských profesionálů. Celkem dvaceti sedmi příslušníkům Univerzity obrany byla udělena Medaile AČR za službu v ozbrojených silách. Ceremoniální část nástupu ke Dni ozbrojených sil ČR završil slavnostní pochod.

Nástupu byli na tribuně přítomni i zástupci partnerských občanských spolků a organizací válečných veteránů. Po skončení slavnostního aktu se představitelé občanských spolků v Erbovním sále Klubu Univerzity obrany setkali s managementem UO a mimo jiné společně jednali o rozvoji dosavadní úspěšné spolupráce při výchově mladé vojenské generace.


Video: 

​​


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa