Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Máme společnou historii, snažíme se o společnou budoucnost

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Máme společnou historii, snažíme se o společnou budoucnost

Počet shlédnutí: 776

26.6.2015 • V minulém týdnu se příslušníci Univerzity obrany zúčastnili v polském Deblinu konference, pietního aktu a leteckého dne, které se uskutečnily v souvislosti s oslavami 90. výročí vzniku polské vojenské letecké akademie Wyzsza Szkola Oficerska Sil Powietrznych - Polish Air Force Academy (PAFA).

Univerzita obrany s touto institucí spolupracuje prostřednictvím Katedry letectva a letecké techniky Fakulty vojenských technologií v rámci EUAFA (European Air Force Academy) a začíná vyvíjet aktivity i v oblasti dvoustranné spolupráce. Jde především o projekty v rámci ERASMU+ a o krátkodobé kurzy pro odbornosti vzdušných sil.

Při příležitosti zmíněných oslav velitel PAFA brigádní generál Jan Rajchel a prorektor pro vnitřní řízení UO plukovník gšt. Miloslav Bauer společně se studenty z obou zemí položili kytice u hrobu československých pilotů a technického personálu, kteří v řadách polského letectva položili své životy při obraně letiště v  roce 1939. Jedním z účastníků tehdejších bojů byl i pozdější generál vzdušných sil AČR Zdeněk Škarvada, který byl patronem učební skupiny pilotů na FVT UO.

V současnosti plní své studijní povinnosti u PAFA v Deblinu v rámci programu ERASMUS+ několik brněnských studentů z Katedry letectva a letecké techniky FVT a nejen tak propojují společnou historii a budoucnost příslušníků vzdušných sil obou armád, ale především otevírají další možnosti spolupráce vzdělávacích institucí pro přípravu odborností vojenského letectva.


Autor: Viktor Sliva podle podkladů plukovníka gšt. Miloslava Bauera​ 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa