Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška náměstka MO Jakuba Landovského

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přednáška náměstka MO Jakuba Landovského

Počet shlédnutí: 345

25.6.2015 • Náměstek pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakub Landovský ve středu odpoledne přednášel na UO na téma Současné bezpečnostní hrozby optikou mezinárodního práva.

Náměstek Jakub Landovský svou přednášku zahájil krátce poté, co završil první z cílů svého pobytu na Univerzitě obrany – jako člen komise posuzoval od ranních hodin závěrečné práce účastníků Kurzu Generálního štábu. Po krátké přestávce předstoupil před desítky posluchačů v aule univerzitní budovy Kounicova 44.

Jakub Landovský vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na fakultě v Praze a Západočeské univerzitě v Plzni. Jeden rok studoval na Oregon State University v USA. V předchozích dvou letech působil jako advokát a přednáší na Karlově univerzitě. Tématem mezinárodního práva se zabývá dlouhodobě. „Bylo by ode mne troufale a neuctivé, kdybych dnes vysypal z rukávu koncepci, kam sekci obranné politiky a strategie, tedy klíčovou sekci MO směrovat. Proto se zaměřím na první krok stratéga, to je na definici bezpečnostního prostředí,“ vymezil náměstek Landovský téma své přednášky s odkazem na krátkou dobu, jež uplynula od jeho jmenování do čela zmíněné sekce.

Na úvod samotné přednášky pak Jakub Landovský shrnul dva základní směry přesunů těžiště moci v 21. století, tedy přesun moci mezi státy a přesun moci od států k nestátním aktérům, mezi něž se aktuálně řadí Islámský stát. V rámci souhrnu současných hrozeb zmínil také soupeření o suroviny, tedy například o vodu, což je problematika, na niž se náměstek Landovský zaměřoval. Jako příklad uvedl nejen teritoriálně vzdálené konflikty, ale studentům Univerzity obrany připomněl také spory při budování vodního díla Gabčíkovo, jež probíhalo v době rozpadu někdejšího Československa.

Prezentace Jakuba Landovského je součástí cyklu přednášek významných osobností na Univerzitě obrany, který bude pokračovat v příštím akademickém roce. ​ 


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa