Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Po loňském stříbru letos zlato

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Po loňském stříbru letos zlato

Počet shlédnutí: 774

22.6.2015 • Čtyřčlenné družstvo Univerzity obrany ve složení četař Jan Šedivka, desátník Jan Šremer, desátník Václav Krabáč a svobodník Pavel Pěnička zvítězilo ve třetím ročníku celoarmádní soutěže hlídek vojenské všestrannosti nazvané Memoriál kapitána Radoslava Žáka. Závod proběhl 17. a 18. června v kasárnách Dědice u Vyškova a přilehlém Vojenském výcvikovém prostoru Březina a Hamry.

Kapitán vítězného týmu četař Jan Šedivka reprezentoval Univerzitu obrany na memoriálu potřetí a tentokrát se mu podařilo stanout na nejvyšším stupínku. Se svými kolegy z hlídky tak překonal dosud největší úspěch univerzity - stříbrnou příčku, kterou obsadilo jedno z jejích družstev v loňském roce. „Měl jsem poslední příležitost – a vyšlo to!“ hodnotí vítězný úspěch reprezentant UO, který během příštího ročníku memoriálu již bude působit na útvaru.

Memoriálu kapitána Radoslava Žáka se zúčastnilo 15 týmů, které reprezentovaly Velitelství výcviku – Vojenskou akademii Vyškov (3 týmy), Univerzitu obrany a dále útvary z Bučovic a Hranic (všechny po 2 týmech), ze Žatce, Přáslavic, Olomouce, Jindřichova Hradce a Bechyně. Jak napovídá podtitul, soutěž je koncipována tak, aby otestovala základní vojenské dovednosti, přičemž největší důraz je kladen na střelbu z krátké a dlouhé zbraně, noční přesun a denní etapový přesun s plněním úkolů.     

„Krizovou chvilku jsem si prožil v okamžiku, kdy jsem zjistil, že po prvním dnu jsme až sedmí, protože se jednomu z nás nepovedla střelba ze samopalu,“ vrací se četař Šedivka k průběhu závodu. Vydařený noční přesun a výrazný odstup před druhým družstvem však brněnské studenty vynesl na první místo. Po čtyřhodinovém spánku ve stanu nastoupili studenti v pět hodin ráno k programu druhého dne. Jeho součástí bylo i překonání vodní překážky. Kromě sebe samých museli na lano vyzvednout i dvacetikilogramové batohy, jež účastníci memoriálu neodložili prakticky celé dva dny. „Ručkovat přes rybník s takovou zátěží, to byl opravdu zážitek,“ usmívá se s odstupem času Jan Šedivka.

Vedoucí příčku uhájila hlídka Univerzity obrany A až do cíle a na stupně vítězů ji doprovodily týmy z 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec a 71. mechanizovaného praporu Hranice A.


Autor: Viktor Sliva​, foto: VA-VeV

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa