Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

Počet shlédnutí: 1257

22.6.2015 • Již po šestadvacáté se setkali armádní nadšenci ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí na velkolepé akci pod názvem „Den pozemního vojska Bahna 2015“. I přes nepříznivé počasí, proběhla celá událost před zraky téměř padesáti tisíc návštěvníků, kteří si přišli připomenout významné historické momenty 1. a 2. světové války, ale taktéž podpořit české vojáky při dynamických manévrech zachycujících soudobé vojenské operace v rozličných částech světa. 

Akce proběhla tradičně ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy u Strašic na Rokycansku za účasti ministra obrany Martina Stropnického, náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Josefa Bečváře, organizátora akce velitele pozemních sil generálmajora Jána Gurníka, ministra financí Andreje Babiše a dalších významných hostů. Akci podpořila Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Muzeem na demarkační linii, Československá obec legionářská, kluby vojenské historie, složky Integrovaného záchranného systému a Policie České republiky.

Celou prezentační akci odstartovaly vzdušné síly, a to průletem dopravního letounu C-295M CASA a dvou bojových letounů JAS-39 Gripen. Poté následovalo představení historické i současné techniky a techniky zahraničních armád, konkrétně ozbrojených sil Slovenska, Rakouska, Polska a Spojených států amerických, které se zapojily do letošního ročníku Bahen.  Zásadní dynamická ukázka Armády ČR měla za cíl demonstrovat profesní připravenost příslušníků AČR a představit tak veřejnosti naši současnou nejmodernější vojenskou techniku přímo v akci.

Vojenské historické kluby sehrály znamenitou roli, když prostřednictvím dvou dynamických ukázek – 100 let legií a 70. výročí osvobození – přenesly diváky zpět v čase do období 1. a 2. světové války a připomněly nám tak věrný obraz naší minulosti. Obě historické ukázky moderoval ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech major v záloze František Koch.

Na tak významné akci samozřejmě nechyběla ani Univerzita obrany, která zde prostřednictvím svých zástupců nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. Potenciálním uchazečům tak byly představeny zejména vojenské magisterské studijní programy nebo třeba podmínky a specifika studia na této jediné vojenské vysoké škole v České republice. O stan Univerzity obrany byl opravdu velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace.


Autor: Roman Hanzlík

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa