Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Důstojníci v Evropě: přístupy ke vzdělávání

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Důstojníci v Evropě: přístupy ke vzdělávání

Počet shlédnutí: 335

16.6.2015 • Ve čtvrtek 11. června se uskutečnila na půdě Výzkumného centra škol v Saint-Cyr Coëtquidan ve Francii mezinárodní konference o vzdělávání za účasti zástupců armád šesti evropských států (Francie, Velká Británie, Německo, Rakousko, Itálie a ČR). Hlavním tématem bylo řešení otázek v oblasti vzdělávání důstojníků pod názvem „Les officiers en Europe: approches croisées sur la formation“, které bylo zasazeno do rámce problematiky „Evropské obrany a bezpečnosti“. Centre de Recherche des Ecoles de Saint-Cyr Coëtquidan (CREC) podporuje nejenom studium vojenské spolupráce v Evropě, ale i kulturní přístupy k otázkám obrany. 

V rámci jedné z řešených oblastí bylo i téma „Jaký způsob přípravy důstojníků organizovat a za jakým účelem“. Touto problematikou se zabývá mimo jiné i oddělení profesních a karierových kurzů Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. Za oddělení se této mezinárodní konference aktivně účastnili Ing. Vojtěch Němeček, Ph.D. a podplukovník Ing. David Čep, kteří se podělili o své zkušenosti a poznatky z oblasti přípravy důstojníků v AČR. Stěžejní bylo jejich vystoupení na téma „Life Long Military Career Education in the Czech Ministry of Defence”.

V průběhu konference byly diskutovány přístupy ke vzdělávání vojenského personálu v jednotlivých státech a také role Vojenského štábu Evropské Unie v této oblasti. Forma kulatého stolu, která byla pro konferenci zvolena, umožnila otevřenou diskuzi a zhodnocení celkové situace přípravy důstojníků v Evropě na základě výměny názorů odborníků z různých vzdělávacích institucí. Zajímavé a inspirativní byly předložené konkrétní návrhy možných způsobů propojení akreditovaných forem vzdělávání s kariérovými kurzy pro vyšší důstojníky. V závěru konference byla zdůrazněna potřeba užší spolupráce mezi evropskými vojenskými vzdělávacími institucemi. 

V průběhu konference byly navázány kontakty s francouzskými odborníky, zabývajícími se probíranou tématikou, především s divizním generálem Maurice de Langlois z pařížského Institutu výzkumu strategií vojenské školy (Institut de Recherche Stratégique de l´Ecole Militaire – IRSEM) a s představiteli CREC.

 

Autor: David Čep, Vojtěch Němeček​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa