Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Je potřeba znovu vysvětlit občanům smysl a účel ozbrojených sil, řekl Luboš Dobrovský na UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Je potřeba znovu vysvětlit občanům smysl a účel ozbrojených sil, řekl Luboš Dobrovský na UO

Počet shlédnutí: 1028

15.6.2015 • „Bez soustavného informování o současném stavu české armády nedokážeme upoutat pozornost veřejnosti a jejím prostřednictvím politiků,“ uvedl někdejší ministr obrany a velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský při zahájení konference Obrana a strategie, kterou na půdě Univerzity obrany pořádá ve dnech 15. a 16. června Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií. Podle Luboše Dobrovského je třeba, aby politici při tvorbě rozpočtů přijali axiom, že rozpočtové výdaje na cokoli jsou k ničemu, pokud není zajištěna bezpečnost státu. 

Konference Obrana a strategie se účastní zástupci Ministerstva obrany ČR, bezpečnostní komunity, příslušníci ozbrojených sil a akademičtí pracovníci jak z České republiky, tak i ze zahraničí (Chorvatsko, Maďarsko, Rakousko a Slovensko). Náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Josef Bečvář ve svém úvodním vystoupení shrnul koncepci rozvoje AČR v následujícím období a zmínil také rozhodnutí současné vládní koalice navýšit výdaje na ozbrojené síly na 1,4 procenta HDP do roku 2020. „Armáda utrpěla tím, že se hodně zaměřovala na mise, které jsou s obranou České republiky svázány dílčím způsobem,“ ohlédl se generálporučík Bečvář za nedávnou minulostí a odpověděl také na dotazy týkající se rozhodování o nastávajících armádních investicích. 

Luboš Dobrovský s ohledem na současný stav Armády ČR navrhl vytvoření dvou zásadních materiálů: nové, reálné koncepce rozvoje ozbrojených sil a také široce pojaté studie popisující jak míru vnějšího ohrožení, tak návrh řešení rizik. Podle bývalého ministra obrany vzniká zárodek takového materiálu právě v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany. „Z tohoto důvodu by centrum mělo být v úzkém kontaktu se Sekcí obranné politiky a strategie MO a s Generálním štábem AČR a mělo by také přímo oslovovat politiky,“ uvedl Luboš Dobrovský. 

Cílem mezinárodní konference Obrana a strategie je posouzení hlavních výzev přicházejících z bezpečnostního prostředí a zvážení jejich implikací pro tvorbu obranné strategie. V rámci jednotlivých syndikátů budou formulována doporučení k další transformaci ozbrojených sil, strategii celoživotního vojenského vzdělávání a systémovému nastavení plánovacího procesu v resortu ministerstva obrany.

 

Autor: Viktor Sliva​​ ​​​ 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa