Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Experti NATO řešili na Univerzitě obrany, jak se bránit proti dronům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Experti NATO řešili na Univerzitě obrany, jak se bránit proti dronům

Počet shlédnutí: 286

15.6.2015 • V týdnu od 8. do 12. června probíhalo na půdě Univerzity obrany v pořadí druhé jednání pracovní skupiny MCDC/CUAxS (Counter measure to Unmanned Autonomous Systems), která se v rámci NATO zabývá problematikou obrany proti bezpilotním autonomním systémům. S komerční dostupností a stoupajícím technickým vybavením dronů se totiž stále více zvyšuje nebezpečí jejich zneužití k útokům na kritickou infrastrukturu.

„Pro nás je spíše překvapující, že tato lehce dostupná zařízení zatím k uvedenému účelu nebyla použita,“ shrnuje mínění členů pracovní skupiny zástupce Univerzity obrany podplukovník Jan Mazal z Katedry taktiky, který se mimo jiné podílí na vývoji robotického prostředku UGV TAROS. Drony jsou v současnosti nejviditelnějším zástupcem bouřlivě se rozvíjející oblasti autonomních systémů, které dnes působí nejen ve vzduchu, ale také na zemi a pod vodou. Bezpilotní letouny mají v brzké budoucnosti sloužit například pro doručování zboží z internetových prodejen. Jenže v rukou útočníků mohou kamkoliv dopravit i nebezpečný náklad. „A na tuto budoucnost musíme být připraveni,“ shrnul hlavní cíl jednání pracovní skupiny její šéf plukovník Artur Kuptel.

„Zjednodušeně můžeme jednání popsat jako virtuální hru, v níž se na základě brainstormingu a podle striktně dané metodiky vytvářejí scénáře možných útoků bezosádkových systémů a možných reakcí na tyto útoky. A lze přitom použít i technologie a postupy, které v současnosti reálně ještě neexistují,“ popisuje podplukovník Mazal „pracovní postup“ expertů. Stálé členy skupiny doplňují odborníci na specifické oblasti a do Brna se tak sjely čtyři desítky zástupců ze 13 členských a partnerských zemí NATO, mimo jiné ze Spojených států, Velké Británie, Belgie, Francie či Norska.

Obecně je operační obrana před útoky bezpilotním prostředkem možná několika způsoby – například sestřelením, zachycením do sítě či kybernetickým napadením řídicího systému. „Abychom přípravu na takové postupy co nejvíce přiblížili realitě, vyvíjíme virtuální simulátor na bázi VBS 3, který by měl být schopen reagovat i na jednání a pohyb vojáka na principu technologie „motion capture,“ přibližuje podplukovník Jan Mazal současné dění na poli obrany proti autonomním systémům.

Účastníci jednání pracovní skupiny MCDC/CUAxS  zavítali také do státního podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína, který se zaměřuje na komplexní a dlouhodobé zajištění oprav a životního cyklu výrobků pro českou armádu. Na poli výzkumu a vývoje například ve spolupráci s Univerzitou obrany vyvíjí moderní autonomní robotický systém UGV TAROS V2 6x6, který je považován za budoucnost bojových akcí. VOP CZ tento prostředek vyvíjí pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních vojenských jednotek.  

Výsledky brněnského jednání jsou průběžné a definitivní závěry budou k dispozici až po skončení dvouletého cyklu existence pracovní skupiny v závěru příštího roku. K dispozici je dostane velení NATO a následně i jednotlivé složky nebo struktury strategického řízení jeho členských států pro podporu v oblasti rozhodování o legislativě a opatřeních spojených s problematikou autonomních systémů. Příští jednání skupiny se uskuteční za tři měsíce v Berlíně.


Autor: Viktor Sliva​​ ​​​ 
​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa