Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pilot Hruška získal ve Francii cenu za "competition spirit"

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pilot Hruška získal ve Francii cenu za "competition spirit"

Počet shlédnutí: 992

11.6.2015 • Nadrotmistr Jan Huška od soboty reprezentuje v rámci tříčlenného týmu Českou republiku na přeborech armád NATO v bezmotorovém létání, které probíhají na základně Romorantin-Lanthenay ve Francii. Třebaže dosavadní soutěžní program v jeho třídě zhatilo nepříznivé počasí, student Univerzity obrany získal za svůj výkon symbolické ocenění.   

První soutěžní disciplína byla na programu v úterý a na její start nastoupil ve třídě Klub i nadrotmistr Jan Hruška. Vítr o síle až 45 km/h však vedl rozhodčí ke zrušení disciplíny. „Já jsem povel k odvolání úlohy nerozeznal z důvodu jejich hrozného přízvuku (bylo to po rádiu), a tak jsem letěl. Trať jsem oblétl jako jediný z mojí třídy a dnes jsem za to dostal speciální cenu za "competition spirit" :),“ popsal ve středu svou dosavadní účast na přeboru nadrotmistr Hruška.

K jeho ocenění nepochybně vedla skutečnost, že letouny v třídě Klub jsou na vítr dost náchylné, protože se jedná o lehké větroně. Hruškovi týmoví kolegové nadporučici Jan Ratz a Radim Vadasz létají ve třídě 15-21, v níž jsou letouny vybaveny vodní přítěží, a mají tak lepší výkony. V úvodní disciplíně však tito čeští piloti neuspěli, když přistáli do pole. „Podle očekávaní ztrácíme již od začátku poměrně dost bodů na vedoucí závodníky. Je to jednak naší menší zkušeností, druhak zastaralými typy větroňů. Bojujeme však ze všech sil a hlavně sbíráme zkušenosti, o které jde v plachtění především,“ napsal z místa konání Jan Hruška prostřednictvím svého mobilního telefonu, neboť v místě konání přeborů není k dispozici internetové připojení.

Základna Romorantin-Lanthenay slouží jako plachtařské centrum Arme de L'Air, jako její logistická základna a částečně i stanice RTZ zabezpečeni. Pracuje na ní asi 1000 lidí různých odborností, přičemž hlavním úkolem je podpora francouzské plachtařské reprezentaci a výcvik kadetů. Jana Hrušku upoutala krajina, v níž základna leží: „Je fakt zajímavá, plná obilných polí, komplexů lesů, a to i tak velkých, že nad ně nemůžeme zalétávat, protože tam není místo k nouzovému přistání. V každé větší vesnici je nějaký zámek a vesnice celkově vypadají velice stylově - tvoří tak typickou francouzskou atmosféru.“

Nadrotmistr Jan Hruška létá na větroních od svých šestnácti let a je juniorským mistrem republiky. Vypořádat se s nástrahami přeboru armád NATO ve Francii mu pomáhá jeho spolužák nadrotmistr Petr Hromek. „Jeho úkolem je pomáhat mi se skládáním větroně a případně pro mě dojet po přistání do pole, zde letadlo ‚vypáčit‘ z terénu někam k cestě, rozložit ho do transportního vozu a odvézt zpět na letiště,“ popisuje podporu svého spolužáka pilot Hruška.

 

Autor: Jan Hruška, Viktor Sliva, foto: Jan Hruška, soaringspot.com

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa