Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezident Miloš Zeman jmenoval nové profesory Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové profesory Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 1272

11.6.2015 • Ve středu 10. června v 17.00 hodin jmenoval prezident České republiky Miloš Zeman na Pražském hradě na návrh Vědecké rady Univerzity obrany tři nové profesory. Všichni tři navržení kandidáti z Univerzity obrany splňují přísná kritéria ke jmenování profesorem, daná zákonem o vysokých školách. 

Při slavnosti prezident také ocenil dopis rektora-velitele Univerzity obrany, ve kterém se zaručil za „osobnostní a morální integritu“ navržených. „Velice si toho vážím, protože se domnívám, že vedle přirozených, odborných kritérií, by měl vysokoškolský profesor, splňovat i ta mimoodborná kritéria, která by nijak nezpochybňovala jeho pověst,“ řekl Miloš Zeman. Jmenování nových profesorů se zúčastnil ministr obrany Martin Stropnický, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a prorektor pro vědeckou a expertní činnost Univerzity obrany plukovník Alexandr Štefek.

Profesorem byl jmenován plukovník doc. Dr. Ing. Štefan Čorňák, vedoucí Katedry bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany. Plukovník Štefan Čorňák je významnou vědeckou a pedagogickou osobností ve studijním oboru dopravní stroje a zařízení. Desítky let se věnuje výchově doktorandů ve vojenském vysokém školství. Dnes působí nejen na Univerzitě obrany, ale i ve veřejném vysokém školství (VUT v Brně a Mendelova univerzita v Brně). Současně je aktivní i na Slovensku (Trenčínská univerzita a Akademie ozbrojených sil v Liptovském Mikuláši). Mezi jeho nejvýznamnější přínosy v oblasti vědeckovýzkumné práce patří vypracování matematických modelů nákladů životního cyklu pro vozidla poháněná spalovacími motory a elektromotory, návrh vícekriteriálního modelu hodnocení vlivu vybraných parametrů na tepelné namáhání třecích mechanismů, vypracování vícekriteriálního matematického modelu predikce kvality vzduchu ve vozidle, implementace chromatografické metody při hodnocení obsahu ftalátů v provozních kapalinách a plastech. 

Prezident republiky jmenoval profesorem podplukovníka doc. Ing. Stanislava Floruse, CSc., zástupce ředitele Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany. Podplukovník Stanislav Florus je zkušeným vědecko-pedagogickým pracovníkem na poli vojenské chemie. Orientuje se na oblast ochrany proti zbraním hromadného ničení a je garantem studijního programu Ochrana vojsk a obyvatelstva. Ve své dlouholeté praxi pedagoga se věnoval vojenské středoškolské a vysokoškolské mládeži, spolupracuje však i se školami mimo rezort ministerstva obrany. V oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení patří k předním odborníkům v České republice. Podílel se na řešení a zavádění nových ochranných prostředků, zastupoval ČR v pracovní skupině NATO a jako přední odborník se podílí na normotvorné činnosti chemického vojska. 

Prezident republiky jmenoval profesorem podplukovníka doc. Ing. Jana Furcha, Ph.D., akademického pracovníka Katedry bojových a speciálních vozidel Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany. Podplukovník Jan Furch se významným způsobem podílel na akreditaci studijního programu Bojová a speciální vozidla a v roce 2009 se stal garantem akreditace doktorského studijního programu Dopravní stroje a zařízení. Je členem vědeckých výborů na národní i mezinárodní úrovni (Polsko, Litva), spolupracuje s Trenčínskou univerzitou a od roku 2013 zároveň působí jako externí vysokoškolský učitel na Mendelově univerzitě v Brně. „Je to celoživotní ocenění a dostávat dekret přímo od prezidenta je něco výjimečného,“ uvedl nový profesor Jan Furch.

 

Autor: Tiskové oddělení MO, Pavel Pazdera​, foto: Hana Brožková, archiv KPR

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa