Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jak se bránit proti dronům?

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Jak se bránit proti dronům?

Počet shlédnutí: 306

9.6.2015 • Univerzita obrany hostí v týdnu od 8. do 12. června jednání pracovní skupiny NATO MCDC/CUAxS (Counter measure to Unmanned Autonomous Systems), která se zabývá problematikou obrany proti bezpilotním autonomním systémům. Výsledky jednání expertů budou sloužit jako podklady pro rozhodování politických představitelů.

Drony neboli bezpilotní letouny jsou nejviditelnějším příkladem autonomních systémů, které v poslední době prošly významným rozvojem a staly se komerčně snadno dostupnými. Existuje široké spektrum jejich současného i zvažovaného využití (ostraha, doručování zásilek), bohužel však nelze vyloučit ani zneužití k útokům na kritickou infrastrukturu. „A na tuto budoucnost musíme být připraveni,“ shrnul hlavní cíl jednání pracovní skupiny její šéf plukovník Artur Kuptel.

„Jsme na úplném začátku a během jednání budeme probírat několik přístupů k této problematice,“ naznačil náplň setkání expertů zástupce Univerzity obrany podplukovník Jan Mazal z Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu, který se mimo jiné podílí na vývoji robotického prostředku – vozidla UGV Taros. Na programu je například projednání operačních postupů při napadení bezpilotním prostředkem (sestřelení, zachycení do sítě, napadení řídicího systému), ale také legislativních otázek (jak certifikovat provozovatele nebo jak regulovat trh s těmito prostředky).   

Na pětidenní jednání byly přihlášeny čtyři desítky odborníků ze 13 zemí, mimo jiné ze Spojených států, Švýcarska či Japonska. Experti budou jednat také v podskupinách s přihlédnutím ke své specializaci, na závěr však vzniknou společné výstupy.


Autor: Viktor Sliva​​ ​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa