Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář Prediktivní analýzy spolehlivosti a možnosti jejich využití

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Seminář Prediktivní analýzy spolehlivosti a možnosti jejich využití

Počet shlédnutí: 907

3.6.2015 • Dne 2. června v odpoledních hodinách se na Univerzitě obrany konal odborný seminář připravený Univerzitou obrany ve spolupráci s Odbornou skupinou pro spolehlivost při České společnosti pro jakost na téma „Prediktivní analýzy spolehlivosti a možnosti jejich využití“. Jednalo se již o 60. seminář, který Odborná skupina za dobu své existence uspořádala. Pravidelně jsou pořádány čtyři semináře ročně, přičemž jeden z nich se již tradičně koná v Brně na Univerzitě obrany.

Průběh semináře moderovali Ing. Michal Vintr, Ph.D., místopředseda Oborné skupiny pro spolehlivost, a podplukovník doc. Ing. David Vališ, Ph.D. z Fakulty vojenských technologií, který byl odborným garantem semináře. 

Seminář měl tentokrát především edukativní charakter, protože byl dalším pokračováním speciálního cyklu seminářů, který se zaměřuje na výklad teorie spolehlivosti a objasňování vybraných technik a postupů z oblasti inženýrství spolehlivosti. V průběhu semináře byla přednesena celkem čtyři vystoupení zaměřená na problematiku prediktivních analýz bezporuchovosti technických systémů. Prezentovány byly tři v praxi velmi často používané metody analýzy a to Analýza způsobů, důsledků a kritičnosti poruch, Analýza stromu událostí a Analýza stromu poruchových stavů. V jednotlivých vystoupeních byly objasněny základní principy a postupy uplatňované při prováděních daných analýz a rámcově naznačeny možnosti jejich praktického využití. 

Semináře se zúčastnilo 22 hostů z průmyslových podniků a vysokých škol, většinou se jednalo o odborníky, jejichž praktická činnost se zaměřuje na problematiku zabezpečování spolehlivosti a bezpečnosti technických systémů.

Informace o dalších aktivitách Odborné skupiny pro spolehlivost při České společnosti pro jakost lze nalézt na webových stránkách společnosti (http://www.csq.cz/spolehlivost/). Kromě základních informací o odborné skupině a její činnosti zde najdete informace o připravovaných akcích a jsou zde také volně dostupné sylaby ze všech doposud uskutečněných seminářů.

Poměrně úzká spolupráce Univerzity obrany s odbornou skupinou vyplývá ze skutečnosti, že dva příslušníci Fakulty vojenských technologií - podplukovník doc. Ing. David Vališ, Ph.D. a prof. Ing. Zdeněk Vintr, CSc., dr.h.c. – jsou členy výboru této skupiny a aktivně se podílí na přípravě a organizaci její činnosti.

 

Autor: Zdeněk Vintr​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa